Halve en hele geschriften
Er is blz. 435 van jaargang 1986 gevraagd wat die ‘halve en hele geschriften’ waren waar de kinderen eertijds leerden mee lezen.
Ik kan nergens een duidelijker omschrijving vinden dan bij Antoon Viaene (Wonderlyk Leven van de Heylige Godelieve. Bio-bibliografische verkenning van een volksboek, 1740-1840, in Biekorf, 1970, blz. 138): ‘De Brugse drukker Cornelis de Moor (...) bracht nog in 1832 De schoone historie van den vroomen en godvrugtigen jongeling Joseph (in gotische en civilité-letter) op de markt, en in 1835, geheel in civilité, De historie van den koninglyken propheet David’.
Joseph behoort tot de ‘halve geschriften’ omdat het boekje half in de schrijfletter civilité was gezet, David behoorde tot de ‘hele geschriften’ omdat het geheel in die civilité-letter was gezet. Zoals de romeinse drukletter of romein vanaf 1500 zijn cursieve (d.w.z. lopende, in lopend schrift) pendant vond in de italiaanse letter (of italiek), zo had sinds 1556-1557 ook de gotische drukletter zijn pendant in een cursief of lopend type, ontworpen door de Fransman Robert Granjon, twee jaar later al verrijkt met een variant door de Antwerpse drukker Ameet Tavernier. Deze letter wordt vanaf de 18de eeuw aangeduid met de naam civilité. We hopen later gelegenheid te vinden om dit alles uit te diepen. Moge intussen een klein uittreksel uit ‘Den Nieuwen Spiegel der Jongheyd’ door Ferdinandus Loys (18de eeuw) volstaan om ons typografisch klavertje-vier te leren kennen en moge hier tevens worden aan toegevoegd, dat de term ‘geschriften’ bij ons weten altijd op civilité sloeg, nooit op italiaans.
* * *
De Brabantse publicist Willem Verhoeven (Lier 1738-Mechelen 1809) had het in zijn ‘Oordeelkundige Verhandelingen’ van 1780 o.a. over de wenselijkheid om die vier lettertypes in de scholen te blijven aanleren, en zoals straks blijken zal, was ook hij vertrouwd met de uitdrukking ‘halve en hele geschriften’.
De romein noemt hij de italiaanse letter, de italiek noemt hij ‘het Italiaensch cursijf’ ofte ‘loopende italiaensche let-