Prijs W. van Nespen uitgereikt
In 1986 werd onder auspiciën van de Koninklijke Belgische Commissie voor Volkskunde een tweejaarlijke prijs voor volkskunde ingesteld ter waarde van 30.000 frank waarvoor de fondsen ter beschikking gesteld worden door de weduwe van wijlen Wilfried Van Nespen (1927-1982). W. Van Nespen was van 1956 tot aan zijn overlijden in 1982 conservator van het Stedelijk Museum voor Volkskunde in Antwerpen en 1968-1982 tevens secretraris van de wetenschappelijke raad van het Instituut voor Volkskunde. Op 20 mei 1987 werd in Brussel door de Gemeenschapsminister van Cultuur voor de eerste maal de Prijs W. Van Nespen uitgereikt. De laureaat was E. Trips uit Brugge. De jury, samengesteld uit leden van de Koninklijke Belgische Commissie voor Volkskunde diende de werken te beoordelen van zeven kandidaten. De onuitgegeven studie van E. Trips over ‘Bolspel en bolmaatschappijen. Een facet van het Brugse volksleven (19de-20ste eeuw)’ werd weerhouden voor bekroning. In deze studie wordt de geschiedenis geschreven van 74 gaaibolmaatschappijen, 45 pasbaanmaatschappijen en 121 wildebaanbolmaatschappijen te Brugge. In totaal 240 bolmaatschappijen en, met de randgemeenten meegeteld, liefst 271. De auteur maakte daarvoor gebruik van de verslagboeken, de eigentijdse kranten en vooral de bundels ‘Fêtes communales’ bewaard in het Stadsarchief van Brugge. De hele materie wordt behandeld in 54 hoofdstukken en daarbij wordt aandacht geschonken aan alle facetten van het sociale leven. Een honderdtal illustraties vormt daarnaast een mooie iconografische reportage over dat nog steeds springlevende volksspel.
In 1986 verscheen van E. Trips zijn boek over ‘Café Vlissinghe (1515-1985), een eeuwenoude Brugse herberg’ (Brugge, uitgave Westvlaamse Gidsenkring, 1986, 135 blz.).
Hij is dus niet aan zijn volkskundig proefstuk toe en ook nu wordt er uitgezien om deze belangrijke studie over de bolspelmaatschappijen te laten verschijnen in boekvorm.
W.P. Dezutter