de Brugse Ecole d'Hydrographie 1782-85
à la gloire de la Marine Impériale Belgique
In het Liber Amicorum voor de hoogleraren J. Andriessen, A. Keersmaekers en P. Lenders (Acco 1986) verscheen o.m. op de blz. 167-168 een bijdrage van de hand van G. Devos over een zeevaartschool te Brugge, opgericht op initiatief van de regering te Brussel nauwelijks één maand na de uitroeping van Oostende tot vrijhaven. De Duinkerkse hydrografische school stond wellicht model en reageerde enthousiast op een dergelijke noodzakelijkheid in het Noorden des lands. Kapitein Guillaume Bruno de Windt zou naast praktische kennis van scheepvaart (zelf was hij de aangewezen persoon om de nautische instrumenten aan te kopen) ook les in scheepsbouw geven, nodig voor de geplande scheepswerf voor grotere scheepstypes. Er werd school gehouden in het voormalige Jezuïetencollege, in 1782 voor 26 leerlingen, 1783 voor 7, 1784 voor alleen 3. De laatste student verdween in febr. 1785. De leeftijd van de studenten varieerde tussen 14 en 44 jaar. Bedoeling was na deze opleiding te fungeren als scheepsofficier.
In 1786 werd besloten de school over te brengen naar Oostende, waar ook praktische oefeningen op de stadswallen en op het strand gehouden zouden worden. Als schoolgebouw zou het ‘godshuis’ zijn aangewezen.
Over het functioneren te Oostende, dat zelf erg weigerachtig was om zulke school te helpen betalen, is zogoed als niets bekend.
A.D.