Portret van Antonius-Franciscus van den Eeckhout.
1820, dit volgens een brief van Lelieur, bewaard in het bisdom en gericht aan pastoor Slosse. Pastoor Lelieur (Elverdinge 1872 - Kortrijk 1941), destijds pastoor in Slijpe en in Moere, was afkomstig uit het Ieperse.
Uit dit alles kan besloten worden dat pastoor Van den Eeckhout in drie talen heeft geschreven. Sommige geschriften bevatten hier en daar aantekeningen over gebeurtenissen en toestanden, die wegens de beroerde tijd waarin ze werden neergepend thans de waarde van een kroniek hebben gekregen. Vermoedelijk bleef alles in handschrift; ons zijn toch geen gedrukte werken van pastoor Van den Eeckhout bekend.
Een andere conclusie is dat de werken van Antonius Van den Eeckhout wel erg verspreid geraakten. De twee handschriften uit zijn Langemarkse tijd die in de Universiteitsbibliotheek van Gent worden bewaard, zijn na zijn dood aanvankelijk in handen geraakt van kan. D. Verdegem, archivaris van het bisdom. Een ander handschrift uit zijn verzameling kwam in het bezit van notaris A. Angillis te Rumbeke. In het bisdom dan nog één stuk en drie bij pastoor Lelieur, en misschien iets in de welvoorziene bibliotheek van kan. Rembry.
Wij mogen dus gerust eindigen met een vraag: zijn er nog ergens handschriften van Antonius Van den Eeckhout bewaard? Zou iemand ooit bereid worden gevonden om deze productieve maar onbekende auteur eens nader te bestuderen?
Het bisschoppelijk archief te Brugge bewaart zijn bidprentje en zijn portret. Ze worden hiernaast weergegeven. Wij danken kan. B. Janssens de Bisthoven die ze bereidwillig liet afdrukken en ons al deze belangrijke gegevens over pastoor Van den Eeckhout mededeelde.
A.B.