Brugse schoenmakers en timmerlieden aan de eer
De gelukkige omstandigheid dat de ambachtshuizen van de Brugse schoenmakers en timmerlieden, naast mekaar gelegen in de Steenstraat, door de Kredietbank royaal werden gerestaureerd en ingericht als bankgebouw, heeft ons twee publicaties geschonken die het vermelden waard zijn.
Vooreerst een luxueuze brochure, uitgegeven door de bank zelf, waarin over deze ambachten en hun voortbrengselen wordt geschreven door A. Vandewalle (De Brugse schoenmakers en timmerlieden in het ambachtswezen), M. Ryckaert (Het onroerend patrimonium van beide ambachten), G. Michiels (De functie en de bewoners van de voormalige ambachtshuizen), J.-P. Esther (bouwgeschiedenis en architectuur), D. Marechal (De schoenmakerts en hun voortbrengselen) en S. Vandenberghe (De timmerlieden en hun voortbrengselen).
Vlot opgesteld en schitterend geïllustreerd, is deze brochure in de eerste plaats bestemd voor een breder publiek, maar ze bevat zoveel nieuwe en exacte gegevens dat ze voorgoed een bijzonder plaats krijgt in de bibliografie der stedelijke geschiedenis.
Het stadsarchief van Brugge nam de gelegenheid te baat om hier de kroon op het werk te zetten door gelijktijdig de inventaris uit te geven van beide ambachten. Het is een modelinventaris geworden.
Niet alleen de stukken uit het stadsarchief worden vermeld, maar alle bekende en vindbare archiefresten van de beide ambachten, die ook elders bewaard zijn (Rijksarchief,...) worden opgesomd, beschreven en ingepast in de inventaris op de plaats waar ze organisch thuishoren. Het overzicht, is daardoor volledig en de bijkomende opgave van allerlei nuttige gegevens (inschrijvingslijsten van leden, lijsten van de leden van de eed, enz.) promoveren deze inventaris tot een nuttig en onontbeerlijk werkinstrument voor alwie op dit terrein iets onderzoeken wil.
Daar de vermeldingen al beginnen in de 14de eeuw en vanaf 1450 nagenoeg zonder onderbreking doorlopen tot rond 1800, presenteren stadsarchivaris A. Vandewalle en zijn medewerkers geen droge lijst van archivalia, maar een leerzaam en leesbaar boek. Deze opvatting van het archiefwezen verdient navolging voor de overige Brugse ambachten en is beslist als voorbeeld te nemen bij de opmaak van inventarissen over andere onderwerpen uit de stadsgeschiedenis.
A.B.
A. VANDEWALLE e.a., De Brugse Schoenmakers en Timmerlieden. De Ambachten en hun Huizen (Kredietbank Brugge 1985), 64 blz., ill.
A. Vandewalle, m.m.v. J. De Groote, J. D'Hondt en P. Vandermeersch, Brugse Ambachten in documenten. De schoenmakers, timmerlieden en schrijnwerkers (14de-18de eeuw), Nr. XVI in de reeks Brugse Geschiedbronnen, uitgegeven door het Stadsbestuur van Brugge (Brugge 1985), 257 blz., ill.