Toneel door de buyten-lieden van Torhout
1780
Antoon Viaene publiceerde in Biekorfs jaargang 1979, blz. 56-57, de namen van de acteurs die te Ruddervoorde in 1755 ‘De Bekeeringe van Vlaenderen’ op de planken brachten. Hij voegde daaraan toe, dat die namenlijst een kijk gunde op de families die in hun tijd de goede middenstand van het dorp uitmaakten, en hij wees ook op het mogelijk nut voor familieonderzoek.
Laat ons hopen dat zulk onderzoek in verband met die 28 Ruddervoordse namen ooit plaats heeft, en dat het moge gebeuren met evenveel belangstelling voor de theatergeschiedenis als voor de familiekunde. De plaatselijke vorsers zijn voor dit toneelhistorisch veldwerk onmisbaar, en nog tientallen gedrukte toneelprogramma's uit de achttiende eeuw (in de taal van die tijd: argumenten) liggen in archieven en bibliotheken op hen te wachten, o.a. in de Stadsbibliotheek van Kortrijk, het Stadsarchief van Oudenaarde (met de rijke collectie van Edmond van der Straeten) en het Museum voor Volkskunde te Gent. Wie zich over dergelijke acteurslijsten ontfermt, zou minstens de volgende punten in acht dienen te nemen: a) leeftijd, b) burgerlijke stand, c) beroep. Even welkom zijn natuurlijk bv. gegevens in verband met de woonplaats (wijk, gehucht, straat...).
Veel toneelgezelschappen noemden zich de jongheid van (...). In het hier volgende Torhoutse geval was dat niet zo. Daar gaf de theaterminnende bent zich voor ‘de buitenlieden’ uit. Die buitenlui waren allicht net zo goed ‘jonkmans’ als op zovele andere plaatsen, maar deze kwestie verdient toch nog nauwkeurig onderzocht te worden.
Hier nu de bezetting bij de opvoering te Torhout in 1780 van een ‘bly-eyndig treur-spel’, getiteld ‘'t Veroveren van het Heylig Land met de Stad van Jerusalem door Saladyn koning van Egypten, met het verkrygen van het Schapulier gejoint door d'Alderheyligste Maget ende Moeder Gods Maria aen Simon Stock’. Het argument, gedrukt bij Martinus de Sloovere in Brugge, deelt o.a. mee dat het stuk zal ‘ten Tonneel vertoont worden door de Buyten-Lieden, in d'Herberge genamt den Bies-hut, binnen der Stede van Thourout