Een vakwerkhuis uit Kortrijk naar Bokrijk
Tot in 1983 stond er in Kortrijk op Sint-Anna een klein vakwerkhuisje. Een vakwerkhuis is een huis waarvan de wanden samengesteld zijn uit een houten geraamte van staande stijlen, horizontale balken en schuine schoren; de tussengelegen vlakken zijn, met uitzondering van deur- en vensteropeningen, gevuld met lemen vlechtwerk of met baksteen.
Ook in dit vakwerkhuis gaat de constructiewijze terug op eeuwenoude tradities, alhoewel het pas dateert tussen 1770 en 1822 (een meer precieze datering is niet mogelijk).
De laatste tijd was het huis onbewoond en vervallen. Bij de afbraak in 1983 werd het huisje overgebracht naar Bokrijk, waar het in zijn bescheiden luister zal herrijzen binnen het Westvlaamse gedeelte nabij de Zuid-Westvlaamse bakstenen vierkanthoeve, waarvan enkel nog maar de duiventoren uit Ingelmunster ter plaatse is.
De nauwkeurige beschrijving en opmeting van dit zeldzaam exemplaar uit het Kortrijkse is een waardige derde spruit geworden in de reeks Katalogen en Bijdragen van het Provinciaal Museum van het Bulskampveld te Beernem. De auteurs Cathy de Zegher en Luc Devliegher halen van deze publikatie alle eer.
A.B.