De annalen van d'Oudegherst in Vlaanderen (1789)
In 1789 even vóór de Brabantse Omwenteling, werden de Annales de Flandre de Pierre d'Oudegherst (tot 1477) opnieuw uitgegeven met commentaar door Jean Baptiste Lesbroussart, professor aan het College te Brussel en correspondant du Musée de Bordeaux. Lesbroussart, een geboren Fransman, was voorheen professor te Gent geweest. Zijn gecommentarieerde Annales liet hij daarom verschijnen in Gent bij Petrus de Goesin. De eerste editie van d'Oudegherst (Antwerpen, 1571) was onvindbaar geworden en de herdruk in twee handige delen in -8o was één der eerste historische publikaties in Vlaanderen.
Vooraan deel 1 staat een betekenisvolle lijst afgedrukt van de inschrijvers op de Annales. Er worden 125 namen geteld, de boekhandels inbegrepen.
De lijst is kenmerkend voor het milieu waarin het werk terechtkwam en wie er voor zulke uitgave belangstelling over had. De grote meerderheid zijn Brusselaars, franstaligen en Fransen (streek van Rijsel-Valenciennes). De deelname in Gent en omgeving waar Lesbroussart nog bekenden had, was vrij behoorlijk. De uitgave ondervond ook weerklank in de hogere (Oostenrijkse) ambtenarij der Zuidelijke Nederlanden (generaal graaf Murray, raadsheer de Crumpipen, baron de Feltz) en in de historische kringen van toen (‘abbé’ Ghesquière, bollandist, ex-jezuïet en Historiographe de S.M., kanunnik de Bast van Gent).
Maar voor West-Vlaanderen was de belangstelling beneden peil. Amper twee ‘Westvlamingen’ staan opgegeven: ene Flanderin uit Oostende en graaf de Thiennes de Rumbeke, kamerling van Z.M. Graaf de Thiennes was dan nog de stiefzoon van de reeds genoemde generaal Murray. Hij woonde op zijn kasteel in Rumbeke.