Biekorf. Jaargang 83
(1983)– [tijdschrift] Biekorf– Auteursrechtelijk beschermd
[pagina 317]
| |
Karel de Wolf en het plagiaatDe vertellingen van Karel De Wolf (1883-1948) in Biekorf kenden een groot succes. Ze werden zelfs gebundeld en uitgegeven in boekvorm. In 1942 verscheen ‘Brugsch Volk’ en in 1949 postuum ‘Hier weerom Brugsch Volk’. Antoon Viaene schreef voor beide uitgaven de inleidingGa naar voetnoot(1).
Uit een brief van Arthur Bossier van 11 november 1937, gericht aan zijn zoon Herman, blijkt dat men het niet te nauw nam met het copyright: ‘Karel De Wolf heeft me laten weten dat het bestuur van ‘Biekorf’ hem heeft verzocht, van nu voort onder zijn Brugse produkten te schrijven: ‘Verboden nadruk’... 't Is een algemene maatregel. Weet ge waarom? Omdat ze gewaar worden dat ‘Biekorf’, door de verschillende overnamen, verliest. Er zijn abonnenten die zeggen: als ik in ‘De Standaard’ en ‘Het Brugsch Handelsblad’ de literatuur van Karel De Wolf kan lezen, dan moet ik geen abonnement nemen op ‘Biekorf’... E.H. Viaene heeft me ook gezegd dat ‘De Standaard’ somwijlen kluchten overneemt uit ‘De Torrewaker’ en dat die kluchten dan al door ‘De Torrewaker’ uit ‘Biekorf’ genomen zijn, zonder van iets te gebaren. Dan is dat al uit de derde rang dat die kluchten komen. En ‘Biekorf wordt verzwegen’Ga naar voetnoot(2).
Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Karel De Wolfs geboorte (1883) staan zijn kluchtige vertellingen opnieuw in de belangstelling. Fernand Etienne houdt voordrachten en leest voor uit zijn werk terwijl Magda Carette- Vrielynck een avonvullend programma verzorgde (in de maand juli) in het Brugse theater De Kelk. w.p. dezutter |
|