Walsche scholen te Amsterdam en Keulen
De weelde aan schooltypes in de Zuidelijke Nederlanden, en dit vanaf de 15e eeuw, bleek o.m. te resulteren in het exporteren van een ‘type’, met schoolmeester incluis, naar onze meest direkte buren.
Zo publiceerde R.R. Post, Scholen en Onderwijs in Nederland gedurende de Middeleeuwen, Spectrum, 1954, pag. 65-66 het voorbeeld van Jacob van Scoenhoven, uit Brugge, die op 26 april 1503 toelating kreeg te Amsterdam een ‘onderschool’ te openen waar men oick walsch zou leren (zie hierover A.S.E.B. CIX, 1972, pag. 158).
In Quaerendo 1977, pag. 209 publiceert B. van Selm een gelijklopende nota t.a.v. de Gentse schoolmeester Gerard vanden Vijvere, die in 1563 te Keulen een school opende zowel om Rekenen als om Frans te leren: j'ay este le premier qui eist monstre la langue francoie aux Hauts Alemans, schrijft hij.
De publicatie The schoolmaster Gerard de Vivre geeft daarnaast de beschrijving van een 10-tal drukjes, tussen 1566 en 1602 door Vande Vijvere gepubliceerd, o.m. een Dialogues Flandre Francois. traictants du fait de la marchandise, een late navolger van het Livre des Mestiers.
A. DEWITTE