Schoolfeest in Handzame rond 1820
Iemand die ondertekent met Satrape, vertelt in De Westvlaming van 13 maart 1875 dat 50-60 jaar vroeger in Handzame twee scholen bestonden. Meester Van Laer onderwees in het Dorp en Philiptje Verhoest op de Verschendijk. Laatstgenoemde hield tevens avondschool voor ‘een vijftigtal huwbare scholieren, die elk om het meest leerden’.
Hierop volgt een korte uiteenzetting over de manier waarop bij Verhoest het feest van de heilige Gregorius werd gevierd, de patroon van de scholieren (12 maart).
Daags voor de feestdag werd de school versierd, en verkozen de leerlingen een koning en een koningin. De grote dag werd ingezet met een plechtige mis waar alle kinderen en de meeste ouders aanwezig waren. De schoolkennis zou onvolledig geweest zijn zonder feestmaal: ‘De schoolkoning leidde zijn onderhoorige knechtjes naar het huis zijns vaders. De moeder grootsch, dat haar zoon de koning der school was, trakteerde al de schoolknapen met wel gesuikerde rijspap en koekeboterhammen. De moeder der schoolkoningin deed heltzelfde. Elke moeder deed haar beste om den besten rijspap te hebben, omdat er langen tijd daarvan gesproken wierd’.
Voor een meer algemene situering van het onderwerp verwijzen we naar het artikel Sint-Gregorius van de Scholieren door E.N. (Antoon Viaene) in Biekorf 1979, blz. 50.
J. HUYGHEBAERT