900 jaar Izegem
In feite is de naam Izegem ouder; 1080 is evenwel het jaar waarin leden van een geslacht dat zich van Izegem heette, in de historische bronnen opduiken.
De heemkundige kring Ten Mandere, die tegelijk zijn 20-jarig bestaan viert, was inrichter van de tentoonstelling. Opvallend was het groot aantal tentoongestelde kaarten, landboeken en plannen (27 nrs.). Ook de iconografie van de stad was met 23 nrs. flink vertegenwoordigd. Vermelden wij ten slotte ook de catalogus van de tentoonstelling: Negen eeuwen Izegem, waarin de 205 tentoongestelde nummers beknopt worden toegelicht.
Daarnaast verschenen ook: Latijnse keuren in verband met de middeleeuwse geschiedenis van Izegem, door MARC VERCRUYSSE (47 blz., prachtig geïllustreerd en uitgegeven als nr. 1 van jg. XX van Ten Mandere) dat in grote mate steunt op het werk van E. WARLOP, De Adel in Vlaanderen voor 1300, en Het Gallo-Romeins grafveld van Emelgem, door H. THOEN en A. VAN DOORSELAER (75 blz., nr. 1, in de reeks Westvlaamse Archaeologica Monografieën). Elders in dit nummer wordt bovendien van J. VANDROMME, De 14de- en 15de-eeuwse oorkonden van de Sint-Tillokerk te Izegem (1978, 112 blz.) besproken, een werk dat aansluit bij de publikatie van M. Vercruysse.
L.V.A.