Antwerpse reactie op Brugse theaterplanning
1847
De stad Brugge zou een moderne Schouwburg krijgen. Het Stadsbestuur voorzag de inplanting ervan op de te overdekken Spiegelrei, tussen de Koningsbrug en het huis van mejuffrouw Fonteyne (A 3, nr. 64). De zaal zou even groot zijn als de Variétés te Brussel, en ook een foyer en een kleedkamer omvatten. De voorgevel zou gekeerd zijn naar die van de Akademie (Poortersloge). De tussenruimte zou worden bezet met bomenrijen en een standbeeld van Jan van Eyck....
Na de eerste bekendmaking van het pompeuze ontwerp op 12 juni 1847 volgde al op 30 juni de opening van het onderzoek naar bezwaren.
De bezwaren kwamen echter uit een andere hoek dan verwacht. Het volgende artikel uit het Antwerpsch Nieuwblad verscheen reeds op 3 juli 1847 in de Brugse Standaerd van Vlaenderen.
Protest tegen het ontwerp.
‘De regeringsraad van Brugge heeft in beginsel vastgesteld, dat er in die stad een nieuw Schouwburg zal gebouwd worden.
Wij weten niet, waerom de Bruggelingen by hunne naburen den naem van zotten verdiend hebben; maer het bouwen van eenen Schouwburg, in den toestand in welken de stad Brugge verkeert, is wel de zotste daed welke men kon verzinnen.
Alvorens aen het aengename te denken, zou men voor het nuttige behooren te zorgen. Een Schouwburg is slechts eenen last voor de Stadskas, en zonder profijt voor de directeurs, getuijge hetgeen jaerlijks in alle onze groote steden gebeurt.
De regering van Brugge zou beter doen voor de behoeften der armen dan voor het vermaken der rijken te zorgen. De penningen welke zy aen eenen Schouwburg gaet verkwisten, zou zij doelmatiger kunnen besteden aen het oprigten van een gesticht, waer hare talrijke behoeftigen eenen dagloon kunnen verdienen’.
Men mag aannemen dat die ‘Antwerpse’ reactie uit een Brugse politieke pen is gevloeid en taktisch de omweg over het Antwerpse blad heeft gemaakt, om snel en dankbaar in de Brugse Standaerd te worden overgenomen.
De mislukte aardappeloogst en de hongerjaren werkten mee om het ongure bouwplan in de lade te stoppen. Eerst twintig jaar later (1866) werd de bouw aangevat van de huidige Schouwburg aan de Vlamingstraat.
C.B.