De ‘Gewierookte’ Staten van Vlaenderen
Aansluitend bij de nota in Biekorf 1972, 56.
De bewieroking van de Hoogmogende Souvereine Staten op de verjaardag van patriottische Revolutie te Gent in 1790 kreeg, na het herstel van het Oostenrijks gezag, inderdaad nog een staartje in de pamfletten.
De Gentse Collatie (Brede Raad) was in maart 1791 hersteld door de Oostenrijkse minister Mercy d'Argenteau op voet van de Concessio Carolina van 1540. Hoe fel daarna de spanning bleef tussen de provinciale Staten en de stedelijke magistraat blijkt uit het volgende pamflet van 8 bladzijden octavo dat in april 1792 te Gent verscheen en de despotische gedragingen van de Staten in zijn satirieke titel aanklaagt:
‘Het Magistraet ende Collatie van Gent, werkende om van het Volk af te weiren de schulden die de gewierookte, gescepterde en gekroonde Souverainjens gemaekt hebben, gedurende hunne godelooze, bloedstortende en vraekroepende Regeeringe’.
Wordt de graaf of de Souverein van Vlaanderen verjaagd (zoals met de Keizer gebeurd was), dan behoort het gezag aan het volk dat zijn vertegenwoordigers (d.i. de leden van de Collatie) kiest. De Collatie vertegenwoordigt dan de souvereiniteit, en niet de Staten die onwettelijk zijn opgetreden als Souverein en zich zelfs, in die pretentie, in het koor van de kathedraal lieten bewieroken.
- Zie Bibl. Gant. V 391. V. Fris, Bibliographie Hist. Gand II nr. 454.
C.B.