te zaaien, zoals in de jaren 1770 en wellicht reeds vroeger zal gebeurd zijn. In 1808 beweerde men daarenboven dat een vlugge degeneratie ook voortkwam door het feit dat men op sommige plaatsen alleen de aardappelschillen met de ogen erin als plantgoed gebruikte. Aldus stelde men het toch vast te Sint-Kruis in 1808 (Rijksarch. Brugge, Frans Archief, nr. 2862).
De aardappel door De Bo in 1870 als zaailing betiteld was een aardappel van de beste soort (‘soort van roodachtigen fijnen aardappel’ - De Bo-Samyn, Kruidwoordenboek, 1880, 150). De zaailing van Sint-Kruis in 1808 was van een mindere kwaliteit, een voederaardappel.
De Bo-Samyn kennen nog andere zaailingen: ‘een soort die rooder en meerder zijn dan de gemeene zaailingen’, men heet ze roobollen-zaailingen. Er zijn ook grauwe zaailingen, witte en blauwe zaailingen (ibid.).
In West-Vlaanderen werd veel geëxperimenteerd met gezaaide aardappelen. Een zekere Pieter de Graet, landbouwer te Torhout, schreef zelfs over het zaaien van aardappelen uit zaadbollen een memorie in de Société d'Agriculture te Brugge (Notice sur les semis de pommes de terre, 1808).
Het zaaien van aardappelen kwam dus vooral voor in Vlaanderen en wel tot halfweg de vorige eeuw. Nadien kon men verlanden met vreemd pootgoed uit eigen Streek (Mechelse rode, Rijselse). Later zelfs met kruisingen van eigen teelt of import uit verre landen zoals Friesland, Gelderland, en zelfs Oost-Pruisen en Polen (Frieslander, Industrie, Krüger, Sonnenschein, Eigenheimer, Gelderse muizen,...). Hierdoor kweekte men direct kloeke en goede aardappelen met hoge opbrengsten en was het niet meer nodig langdurig te zoeken naar betere soorten met aardappelzaad, waarvan het resultaat steeds onzeker was en het aankweken van voldoende planthoeveelheden veel tijd vroeg (Zie o.m. F. De Keyser, De Aardappel; Gent, 1923).
De benaming zaailing is dus een verzamelnaam, vooral in Vlaanderen, om nieuwe en soms sterk uiteenlopende aardappelvariëteiten aan te duiden, gewonnen uit aardappelzaad tussen circa 1770 en omstreeks 1870.
L. Van Acker