Wulfaert Hellinck van Axel
Zangmeester van de St.-Donaaskerk te Brugge
Zijn optreden te Gent in 1539
Voor de biografie van de beroemde Brugse zangmeester heeft zijn optreden in het rederijkersfeest van 1539 te Gent (waarover Biekorf 1967, 153-154) wel enig belang. Zijn afkomst wordt erdoor opgehelderd.
Uit de kapittelakten van de St.-Donaaskerk is bekend dat Wulfaert, zoon van Jan Hellync, een geestelijke was uit het bisdom Utrecht (clericus trajectensis diocesis). Toen A.C. de Schrevel in 1895 (na E. van der Straeten in 1870) dit feit aantekende was zijn besluit: de nationaliteit van meester Wulfaert is niet langer meer een vraag, ‘il est d'origine hollandaise’. Een overhaastige formulering wanneer men bedenkt dat een stuk (van het graafschap) Vlaanderen, met name het dekanaat van de Vier Ambachten (Axel, Hulst, Boekhoute, Assenede), tot in 1559 onder het bisdom Utrecht gelegen was.
(Voor memorie: de onderhorigen van het grafelijk huis van Vlaanderen waren gelegen onder de oude bisdommen Terwaan, (Noyon-) Doornik, Kamerijk-Atrecht en Utrecht; metropoliet van al die bisdommen was de aartsbisschop van Reims, met uitzondering van het Utrechtse dekanaat dat onder de kerkprovincie Keulen ressorteerde).
Meester Wulfaert was in 1539 met zijn Brugse schola cantorum te Gent aanwezig om er de kerkgang van de Dertien (de Brugse H. Geestkamer) muzikaal op te luisteren. Daar ontmoet hij de schepenen van de stad Axel die hun eigen rederijkerskamer van Sint-Ontcommere, alias De Vier Melcteelen, begeleiden. Op hun ‘ontbiedene’ dirigeert hij, met zijn Brugse zangers en organist, de kerkgang van de Axelse rederijkers.
De kamer van Tielt heeft alsdan in de kategorie kerkgang al de andere kamers overtroefd: de mannen van De Roos van Tielt zijn naar huis getrokken met de ‘upperprijs’ voor de kerkgang en de eerste prijs van het schoonst inkomen.
Hoe dan ook, de schepenen van Axel waren Meester Wulfaert zeer erkentelijk en schonken hem een som van negen guldens voor zijn bewezen dienst ‘omme der stede [van Axel] eere ende bijstandt te doene inden goddelyken dienst’.
Die vriendelijke verhouding tussen de Brugse zangmeester en de wethouders en rederijkers van Axel bevestigt het vermoeden dat het ‘bisdom Utrecht’, vanwaar Wulfaert Hellinc afkomstig was, dit Utrechtse dekanaat in Vlaanderen geweest is, waaronder Axelambacht ressorteerde.
De Axelse afkomst van Meester Wulfaert wordt nog waarschijnlijker door zijn familienaam Hellinck, een naam die in