Mengelmaren
De windmolens in 1967
Aan de stenen molen te Sint-Denijs kwamen een nieuwe staart en kap, die nu meer recht staat vooraan. De kap werd aangebracht in december 1966 en de werken waren voltooid in maart 1967.
Te Sint-Eloois-Winkel werden de lange schoren, waarop de molen tijdelijk stond, weggenomen. Een nieuw beleg kwam op de molen, horizontaal gespijkerd. Daarmede verdween de afschuwelijke reclame op de windweeg. De voet werd met platen afgedekt. De roeden werden hersteld en geel geschilderd. De molen wordt af en toe enkele uren in werking gesteld door een liefhebber, de h. Maurice Vanden Bussche.
De molen te Bikschote werd in het voorjaar geheel gerestaureerd. Nieuwe windweeg, kap en trap. Hij werd volledig en grondig nagezien. De eigenaar wenst hem te zien in bedrijf nemen.
De stenen molen te Zarren wordt ook volledig hersteld Deuren en vensters zijn reeds vernieuwd. Kap en kruis komen ook aan de beurt. Bikschote en Zarren zijn zeer belangrijke werken.
In 1968 wordt een nieuw kruis ingetrokken aan de Bonne Chiere te Brugge. De roeden zijn volledig opgeroest en stukken ijzer vielen neer tijdens de stormwind van 17 oktober 1967. De steenbalk wordt ook versterkt.
Vermoedelijk worden ook Hulste en Oostkerke hersteld. Er wordt ook geijverd om de stenen molenkuipen van Koekelare en Marke opnieuw van wieken te voorzien. Belangrijk is dat deze twee gemeentebesturen daarvoor belangstelling hebben.
Te Brugge werd door het stadsbestuur een molenaar in dienst genomen: Jozef De Waele, die het beroep leerde bij Maurice Vienne. Zo draaide de Sint-Janshuismolen nu elke dag van mei tot september en zal het bedrijf op de molen kunnen worden voortgezet. Daar de molen een stadsgebouw is, zal hij nu ook bevlagd worden bij elke wettelijke gelegenheid.
c. devyt