Biekorf. Jaargang 68
(1967)– [tijdschrift] Biekorf– Auteursrechtelijk beschermd
[pagina 153]
| |
Zangmeester Wulfaert Hellinc van Brugge op het rederijkersfeest te Gent
| |
[pagina 154]
| |
Gent overeen, en de zangers van Sint-Donaas, dirigent Meester Hellinc, met daarenboven een eigen Brugse organist, verzorgden de kerkgang van De Vier Melcteelen. Dit blijkt uit de volgende uitgaafpost uit de stadsrekening 1538-39 van Axel:
‘Item ghepresenteert meestere Wulfaert Hellinc sancmeestere van Brugghe van dat hy ten ontbiedene van scepenen [van Axel] met zynen medeghesellen ende ooc eenen organiste van Brugghe te Ghendt ghecommen es omme der stede eere ende bijstandt te doene inden goddelyken dienst, 9 ghulden’.
Brugge noch Axel worden genoemd onder de officiële prijswinnaars in de kategorie kerkgang, de ‘upperprijs’ hiervan bestaande uit ‘twee zelverin appullen’ werd toegekend aan de mannen van De Roos van Tielt, die ook de drie zilveren bekers als prijs voor het schoonst inkomen hadden weggekaaptGa naar voetnoot(2). Dank zij de vijftig toneelminnende, in 't groen gekostumeerde Pittemnaren! Prins van de Tieltse kamer was immers Jacob Wybo, baljuw van Pittem. Zonder Pittem zou Tielt, dat ook de derde toneelprijs kreeg toegewezen, zeker niet de ‘upperprijs’ van het inkomen hebben gewonnenGa naar voetnoot(3). Of Pittem tot de onderscheiding in de kerkgang heeft bijgedragen weten we niet.
Het is in 1539 niet de eerste maal dat we een zangmeester van de Brugse kollegiaalkerk aan profane feestelijkheden zien medewerken, Meester Hellinc en de kapittelheren volgen daarin een traditie. Een voorganger van de zangmeester, Meester Alyanus De Groote, werd in 1494, in opdracht van de Brugse schepenen, naar Antwerpen gezonden om er de blijde inkomst van Maximiliaan en hertog Filips bij te wonen en er een verslag over op te stellen ‘ende dat in ghescrifte hier over te bringhene’ als dokumentatie voor het inrichten van de blijde inkomst in BruggeGa naar voetnoot(4). Dit alles met toestemming van de Sint-Donaasheren en tot luister van de stad. Meester Hellinc heeft het grote rederijkersfeest van Gent niet lang overleefd. Hij overleed te Brugge op 4 januari 1540. a. viaene |
|