Na de zegening worden door geestelijkheid en koster Regina caeli en Salve Regina gezongen, en dan trekt de bedevaart door de laan van Ter Doest verder. De offergiften worden medegenomen. Soms houdt de pastoor bij de kapel eerst een kleine toespraak. Enkele jaren geleden werd er een prentje uitgedeeld met het lied O.-L.-Vrouw van Vlaanderen, dat dan door het volk gezongen werd.
Nog driemaal houdt de bedevaart stil bij O.-L.-Vrouwbeeldjes die in nisjes langs de weg opgehangen werden door partikulieren. Telkens wordt een latijns en een vlaams Marialied gezongen.
Bij het binnenkomen van de kerk worden kaarsen en kroonluchters in het koor aangestoken en wordt het Allerheiligste uitgesteld. Dadelijk begint het Lof. Na de plechtigheid kan men kaarsen offeren, en sedert 1952 is er ook een linnen bedevaartvaantje te verkrijgen.
De ommegang op kermisdinsdag gaat uit na de mis. (De kermis te Lissewege heeft plaats op zondag na 2 juli, feest van O.-L.-Vrouw Bezoeking). Hij kent hetzelfde verloop maar de deelnemers zijn bijna allemaal Lissewegenaren. In deze ochtend-ommegang wordt het mirakuleus O.-L.-Vrouwbeeld uit de kerk medegedragen. Dit beeld is betrekkelijk zwaar en ploegen van telkens vier jongelingen lossen elkaar bij het dragen drie of vier maal af.
De ommegang van Lissewege, die na de onteigeningen bij het begin van deze eeuw voor een groot deel over Brugs grondgebied loopt, is meer dan vier kilometer lang. In de vorige eeuw was het een landweg die door de velden liep en erg stofferig was. Nu is hij verhard, en het gedeelte van de vroegere Asschestraat werd sinds 1953 opgeslorpt door de nieuwe baan Brugge-Zeebrugge, met name de Zeelaan.
Bij de electrificering van de spoorweg Brugge-Knokke was het oorspronkelijk plan de overweg van Ter Doest af te schaffen. Hierdoor zou de oude bedevaartweg afgesloten worden. Na onderhandelingen bekwam men echter bij de N.M.B.S. dat hier een private gesloten overweg zou ingericht worden, waarvan de sleutel bij de bewoner van de hofstede Ter Doest zou berusten. Telkens nu de ommegang plaats heeft worden de overweghekkens geopend om dan weer tot de volgende bedevaart gesloten te blijven. Deze regeling is in voege sedert 1957. Wij menen dat dergelijk geval nogal zeldzaam is.
In de meimaand doen vele mensen ook afzonderlijk de ommegang. Eigenaardig is hun gewoonte bij de kapel van Ter Doest, niet minder dan driemaal rond deze kapel te wandelen. Bij bejaarde mensen hoort men wel eens de legende verhalen als zou O.-L.-Vrouw zelf eens langs deze oude bedevaartweg de ommegang gedaan hebben.
L. Dendooven.