Katharinawiel aftekenen met trouwring
Dat gebruik is in West-Vlaanderen tegenwoordig nog zeer verspreid, zoals blijkt uit rapporten van ziekenverpleegsters.
De behandeling van het beginnende Katharinawiel (ringworm, fr. herpès) wordt als volgt beschreven: ‘Men neemt de trouwring van moeder, maakt zijn kruis, drukt de trouwring sterk in de huid bij begin van de ontsteking: deze kan niet verder gaan dan de aangetekende plaats.’ (Assebroek).
De meest voorkomende benaming is: aftekenen met een trouwring; men zegt ook: afdraaien (Menen), afgrenzen (Loppem), afkransen (Stene), afranden (Izegem), afzetten (Woumen) met een trouwring.
De trouwring wordt soms uitdrukkelijk bepaald als gouden trouwring, gewijde trouwring,
Het gebruik van ‘aftekenen met een trouwring’ zonder meer werd opgetekend heel West-Vlaanderen door, stad en platteland. Hier volgen alleen de nadere bepalingen van de trouwring. Deze zal zijn:
de trouwring van moeder (Assebroek); van een eerste huwelijk (Handzame); van pas gehuwden (Izegem); van een vreemd persoon (Kortrijk, Loppem).
Bij de behandeling zelf: men laat aftekenen dooreen oude vrouw (Klemskerke); de trouwring wordt in melk gedoopt (Brugge); men moet de trouwring rond de plek draaien negen dagen lang (Oostende).
Met het aftekenen wordt somtijds een gebedsoefening verbonden: gebed ter ere van Sint Job (Brugge); gebeden verscheidene dagen lang (Oostende); ‘aflezen’ negen dagen, al verminderend (Lissewege, Zedelgem). In één enkel geval (Roeselare) wordt het aftekenen verbonden met een belofte van ‘diening’ naar St. Katharina-Heule.
Een kleine minderheid spreekt van een ‘gouden ring’ of een ‘gewijde (gouden) ring’, niet van een trouwring (Loppem, Menen, Moere, Wingene). Eén opgave spreekt van aftekenen met een gouden ring en daarbij negen dagen bidden. Een persoon uit Ledegem verzekerde: ‘'t Mag ook de ring zijn van een kloosterzuster, maar 't moet een gouden ring zijn!’ Men gaat ook dienen zonder enige behandeling met een (trouw)ring; bij deze ziektediening in de kerk te St. Katharina-Heule moet men zich dan op zeven verschillende stoelen plaatsen (Ledegem).
Buiten deze laatste bedevaartplaats worden alleen de O.L. Vrouwkerk te Kortrijk en de parochiekerk te Pervijze ge-