Onze windmolens in 1953.
Begin Juni 1953 werd de houten molen van Zandvoorde (O.) afgebroken. De molenaar, De Cloedt, dacht nog lang aan herstel. De molen stond slecht te winde.
Eveneens in Juni werd de stenen Meiboommolen van A. Reynaert te Zwevezele onttakeld. Hij draaide de eerste maal op O.L.V. Halfoogst 1842 en was nog in bedrijf na de oorlog. De molenaar had er nog zelf een verdekkering opgelegd die er echter terug af moest.
Eind Juli begin Oogst werd het kruis en de as afgenomen van de houten Herentmolen van M. Allaert te Meulebeke. Hij was pas in 1922 gebouwd, met een vliegende gaanderij; de mulder woonde eronder. De molen verving een die afbrandde in de oorlog 1914-18. De roeden van die eerste molen zaten sinds 1919 te Aarsele (molen Van Parijs - die verleden jaar werd afgebroken).
Dit kruis - nu uitgehaald te Meulebeke - werd in November ingetrokken te Koksijde, in de molen afkomstig uit Houtem-Veurne (Biek. 1951, 282).
Te Koksijde zal de molen alleen draaien voor het toerisme. G. Billiet, die in 1935 de nieuwe Lindemolen van Alveringem bouwde en nu te Koksijde woont, volgt de werken. Het is nu zeker een gelukkiger geval dan met de vroegere restaurant molen op de Hoge Blekker, waarin het kruis zat van de Heidemolen van Klemskerke (Monballiu - door Ch. Peel afgebroken in 1933).
In West-Vlaanderen zijn nu nog 30 à 32 windmolens werkelijk volop in bedrijf.
Chr. Devyt.