tweetal herbergfeesten gegeven, een maal tijdens de zomer en een maal des winters; dit bevorderde de drankverkoop en bracht de dorpsmensen samen tijdens de stille namiddag- en avonduren van die tijd.
Omstreeks te 6 uur in de namiddag begon het herbergfeest, ‘Kattefeest’ genoemd of ‘katteknuppelen’.
De herberg bevond zich langs de grote baan en op de weg werden twee stevige palen van een drietal meter hoogte in de bodem geslagen; op een balk tussen de twee staken werd op een paar meter van de grond een ledig zeepvat gehangen, waarin, tussen hooi, een kat was opgesloten.
Het spel bestood hierin, dat men de kist moest kunnen stuk slaan door het werpen van twee stevige knuppels en dit op een afstand van vier meter.
Dit was een liefhebberij voor de kloeke boerezonen en er werd duchtig geknuppeld en gewedijverd onder de jongelui. De overwinnaar was hij die het vat kon stuk knuppelen, waardoor de kat verlost werd en kon ontsnappen.
De winnende knuppelaar mocht alsdan een prijs kiezen zoals een hemd een halsdoek, een stel neusdoeken gewoonlijk geschonken door de brouwer en leverancier van het bier.
Het was toen nog de mode dat iemand in de kelder bleef om gedurig aan kannen en stopen bier te tappen en aan de toog te brengen.
Heer H. Debergh heeft het aldus moeten doen als kleine jongen; hij heeft ook de knuppels helpen oprapen om andere mededingers te gerieven.
Wanneer heeft dat kattespel plaats gemaakt voor andere volksspelen
Dat spel: ‘katgooien’, ‘kat-uit-het vat gooien’, was tot omstreeks 1870 in Nederland algemeen verspreid, ook als ijsvermaak De overwinnaar werd ook wel ‘kattenkorring’ genoemd. Ook Frankrijk, Engeland en Schotland hebben dat spel gekend. J. Ter Gouw, De Volksvermaken, geeft blz. 351 een prent van de ‘kat in de ton’; zie ook K. Ter Laan in Folkl. Wdb. s.v. kat uit het-vat gooien.
In welke dorpen van het Vlaamse land werd vroeger deze liefhebberij beoefend?
Leon Defraeye