nummers gaan van 0 tot 9, met de 0 in het midden, terwijl de andere nummers soms een willekeurige plaats innemen, Men ziet meestal de beide volgende, evenwel ook andere, nummerschikkingen.
De bolders stellen zich op aan het andere uiteinde van de bollebaan, die, in dit geval, natuurlijk niet een trogvormige bolletra is, maar een vlakke baan. Men kan het spel spelen hetzij buiten op een eerden bollebaan, hetzij binnen bv. op de plankenvloer van een herberg. Het gaat erom de bol in het O-hokje binnen te loodsen. Men mag noch te kort bollen noch te hard, want in dit laatste geval wordt de bol door het achterberd terug uit het hokje gegooid. Wie zijn bol in de 0 wist te stoppen is gewonnen, tenzij hij nog eerst met anderen, die ook ‘in den uil’ bolden, moet bekorten.
Vanwaar de uitdrukking: ‘door den uil verbollen’? Dit is een Westvlaamse verbastering van het Frans woord ‘nul’ en zo werd ‘door de nul bollen’ vervormd tot ‘door den uul bollen’. Thans leest men het vernederlandst ‘door den uil bollen’ bv. in dergelijke aankondiging in een lokaal weekblad: ‘Zondag aanstaande, 14th October: Herbergkermis ‘In den Koekuit’, bij Gaston Kieketeten. Konijn door den uil te verhollen.’
De bollen die hierbij worden gebruikt zijn van hetzelfde maaksel als de bollen die men gebruikt in een gewone bolletra, maar omtrent de helft kleiner en dus ook veel lichter.
De lezer zal hebben opgemerkt dat, in de hierboven aangegeven nummerschikking, de 9 in beide gevallen aan het uiteinde is geplaatst. Dit geldt voor de prijsbolling waarbij men 18 moet bollen. Bij dergelijke prijsbolling krijgt ieder speler twee bollen t.t.z. hij mag tweemaal bollen. De speler die tweemaal 9 bolt en 18 maakt behaalt de prijs, tenzij hij eerst nog met andere achttienen moet bekorten. Bij grotere deel-