gehouden werden, de vroegere brandweer, de Lombarden en de Berg van Bermhertigheid, het St. Jansgasthuis dat tot in 1791 bestemd bleef voor vreemdelingen, de hoofdkamer van de rederijkers Alpha en Omega, de Bogarden en hun weefschool, het broederschap van de bedevaarders naar St. Jacob te Compostella, enz.
Een belangrijke bijdrage handelt over de hervorming van de armenzorg te Ieper in 1515.
Evenals Brugge bezat Ieper vroeger een (H)Auwerstraat, die beide hun naam ontlenen aan de familie Hangouart.
Vermelden we nog: de openbare wijntaveerne van de bedelorden; vijf geestelijken die in 1382 ter dood veroordeeld werden wegens toverij; de geschiedenis van O.L. Vrouw van Tuine, de patrones van de stad; de opstootjes in 1632 veroorzaakt door Spaanse soldaten.
In de historische wandeling door de voorgeborchten vinden wij o.m. nota's over Ieper en de Tempeliers, over de Ieperlee en de middeleeuwse waterverbindingen, over de gilde van de Parijse studenten, over het leprozenhuis ten Hogen Zieken, waaruit de huidige parochie van Sint-Jan is ontstaan. Verder krijgen wij de beroerde geschiedenis van het kanaal Ieper-Komen, dat nooit in gebruik kon worden genomen, en het verhaal der moeilijkheden die oprezen bij het openen van het nieuwe stedelijk kerkhof buiten de stad.
Een afzonderlijk hoofdstuk geeft de geschiedenis van de Ieperse vestingen, alsook van de dertien belegeringen die zij hebben ondergaan in de loop van de eeuwen.
Deze beperkte keus uit de rijke inhoud van het boek toont wat men er zoal kan vinden. Dank zij de goede index kan terstond de hand gelegd worden op de gegevens die in het werk verspreid liggen.
‘Ieper door de Eeuwen heen’ is een buitengewoon belangrijk documentair boek. De uitgave ervan en de illustratie, die toevertrouwd werden aan de firma Vonksteen, zijn tot in de puntjes verzorgd.
Jos. De Smet