land, een genootschap tot stand gekomen tot het aanmoedigen van het rijden met wielpeerden. Dat middel van vervoer is voorzeker geroepen tot eene schitterende toekomst en overal verleenen de gemeentebesturen hunne welwillende hulp. Wij ook, leden van den wielrijdersbond ‘De Vlugge Vliegers’, willen tot Rumbeke eenen loopstrijd inrichten om voor hetgene in onze macht is, mede te werken tot de vooruitgang dier nuttige uitvinding.’ Zou men niet zeggen: juist lijk de peerdekoersen ingericht voor de verbetering van 't peerderas!
Die toen ter tijde de grote animateur was van 't velosport te Rumbeke, dat was Gusten Angillis, de zoon van notaris A.A. Angillis-zaliger, alsmede de jonge Dokter Hilaire Boucquey, die zich onlangs te Rumbeke was komen vestigen. De eerste was voorzitter, de tweede schrijver van den bond; het verzoekschrift van 1893 is mede ondertekend door 3 leden: Br. Roose, Al. Nys en Alf. Dedier. Maar de ‘Vlugge Vliegers’ hadden weten twee zilveren paarden voor hunnen wagen te spannen en de jonge kasteelheren bij hunnen bond in te lijven: Graaf Hendrik van Limburg-Stirum, toekomende burgemeester van Rumbeke, als erevoorzitter, en zijn broer graaf Evrard van Limburg-Stirum - later burgemeester - als ondervoorzitter.
Met of zonder gemeentelijke toelage, brachten ‘De Vlugge Vliegers’ het op korte jaren zo ver, dat zij te Rumbeke in 1896 reeds een velodrome hadden opgericht; dat was er nog geen in hout of in beton, maar in gestampte aarde, met schone viragen toch, en volgens de regelen der toenmalige kunst, - wat ze nu, geloof ik, een hippodrome zouden heten.
Die eerste velodrome van Rumbeke, - en 't was naar ik meen, in 1896, de allereerste in Vlaanderen; - of bestond Oostende toen al? - was aangelegd en gebouwd tussen de Vijfwege en den kasteelvijver, op een eigendom toebehorende aan de kasteelheren, al den zuidkant der zelfde partij land waar sedert eeuwen de schuttersgilde St. Sebastiaan hare gaaiperse staan had.
Die velodrome werd plechtig geinstalleerd, de 20 Oogst 1896, met een monsterkoers, - ge moet dat niet vragen, - en met ene gemeentelijke toelage van 25 frs (zie beraadslag. gemeenteraad van 3 Sept. 1896). 't Was schoon were, en volk van verre en van bij... een succes zonder weerga. De helden van den dag, die toen ten anderen een beetjen