Frans Baert haalde kunsten uit met zijn tam wijfje ‘Dora’ en Geeraard de Vooght met zijnen vogel ‘Koussie’.
De oppervinkenier Loosveld van Waregem kreeg uit handen van den hoofdman duizend frank, zijnde de bate voor den besten uitslag in 't kweeken.
Daar waren ook aanwezig: Eerweerde heer Pastoor van Rumbeke die met ons te gare zat aan 't berd, Styn Streuvels die van Ingooigem kwam gebold met Mr. Leo De Fraye van Deerlijk, Dr. De Poorter van Sint Kruis-bij-Brugge die telken jare iets nieuws te vertellen heeft Je moet hem aan den trok hooren over kwakkel en kwakkelbeen en over 't onderscheên van man en puppe bij de distelvinken bijvoorbeeld, waar't namelijk aan 'en zwarte plekke onder de vleêren bij den vinkenschouder geleden ligt.
Waarom al dat beslag over die vinken?
Omdat het vinkenspel een deel is van de levende folklore.
De geleerde folklore blaast het levenssap weg dat in de ware volkskunde te vinden ligt.
De geleerde ‘vogelkunde’ doet juist hetzelfde.
Vinkenieren is levende folklore en levende vogelkunde t'hoope.
't En is niet te vele gezeid, want dat zit alzoo ineen:
Vroeger was vogels kennen 'n bloote opsomming van vogelsoorten.
Naardien kwamen boeken uit waarin de vogelkenner al wat wijsgeerig inzicht aan den dag lei.
Later werden nieuwigheden gevonden die met de grootsche vraagstukken van de natuurkundigen verband houden. Toen werd al geleerd dat het laatste woord over het leven van de vogels niet gesproken 'n wordt in de doodenkamers van een ‘ornithologisch Museum’.
Ook hier waren het niet de beroepsgeleerden maar de liefhebbers-natuurvorschers bij Gods genade die het meest bijbrachten tot de kennis van het vogelvolk. Die 't niet 'n gelooft moet lezen wat Karel Dupond van Jonkershove over 't vogelvolk weet te vertellen aan al de groote vogelkenners van Europa.
Te Rumbeke nu is 't weeral anders. Daar zijn alle geschriften over de vogels weggewaaid.
Daar worden vinkeman en vinkenier gehuldigd omdat de vink sedert eeuwen het herte van zooveel Vlamingen heeft bekoord en als Vlaamsche huisvogel bij uitnemendheid wordt geprezen.
De vinkezettingen die van April tot Oogste in honderden