Onderzetten. Te Knokke: ‘entwien onderzetten’ is iemand in het geniep tegenwerken.
Onthouden. Te Dudzeele: ‘entwadde onthouden van 's noens tot den twaalven’ beteekent een kort geheugen hebben.
Onze lieven heertjes teentjes (uitspr. irtjes titjes) is te Knokke de naam van een vlinderbloemig duingewas. Lotus corniculatus, Ned. rolklaver. Voor N. Ned. geeft Heukels in zijn bekende Flora de volksnamen: Jufferschoenen, schoentjes en laarsjes. Paque geeft Jesukenspootkens te Perk: ‘De bloemtros is opengespreid gelijk de vingeren eener hand’.
Wij vergeleken in onze kinderjaren de bloemen en de peultjes met vingeren of teenen.
Hier de beschrijving van Rembert Dodoens (Cruydtboeck) onder ‘van gehorende daveren’: ‘De Bloemen zijn schoon geel, blinckende, cleynder dan de Erwtebloemen, veel tegader op de toppen van de roeykens oft steelkens staende: Ende als die vergaen, soo volgen daer sommige Haeuwkens nae, die cleyn zyn, lanckworpich, dun, ront ende smal, met rondachtich cleyn saet. De Wortel is hart ende houtachtich, alle jaer wederom uutspruytende.’
Onze Vrouwe Distel. Te Knokke, Westkapelle, Dudzeele en omstreken, de naam van den wilden kaardebol, Dipsacus silvestris, een prachtige, stekelige plant op de polderdijken, langs de grachtkanten en in de verlaten hoeken der polderweiden. De rijpe planten met hun groote stekelige koppen worden droog in een vaas bewaard. Deze plant wordt door de buitenmenschen als onheilwerend beschouwd. Te Dudzeele legt men haar op den zolder om alle ongelukken uit het huis te weren. Dit gebruik staat wel in verband met den vorm der plant: stekelige knotsen, een afwerend wapen.
De Bo geeft dezelfde benaming voor den gekweekten Mariadistel, Silybum Marianum, een sierplant uit Z. Europa, en ook voor den duinedistel, Eryngium maritimum. Wij hebben den duinedistel nooit zoo hooren noemen. Dipsacus en Eryngium worden duidelijk door het volk onderscheiden.
Oog. ‘Zijn oogen zijn grooter of zijn buik’ zegt men alhier (Knokke, Dudzeele) van een kind dat zijn goeste niet kent en meer eten op zijn telloore neemt dan het opkrijgen kan.
Onze Vader. Hier volgen enkele parodieën op het Onze Vader, 't Volk en meent het niet slecht daarmee!:
Onze Vader, 'n huttentut.