Vroeger bespoelde de zee, bij hooge tij, de voet der duinen waar nu de Bassevillestraat gelegen is, die eigenlijk de oude weg is van Lombardie, langs de Ysermonding tot aan de zee, sedert het verdwijnen van den Noordelijken Yserarm. Dit alles kan men zien door de studie der oude grondlagen (zie onze kaart der Ysermonding, Biekorf 1937, bl. 169).
Wij weten nochtans niet juist wanneer deze Yserarm verzand werd; dit is ook niet schielijk gebeurd, maar heeft jaren lang aangesleept; vermoedelijk was het in de XIIIe eeuw een voltrokken feit, aangezien de polder Groote Hem in 1275 ingedijkt wierd; welnu dit kan maar geschieden na deze gebeurtenis.
Wij weten ook, volgens een Charter van 1296, waarvan er eene kopie bestaat in het archief van Nieupoort, privilegieboek van 1502, fol. 8, dat Lombardie dan een haven bezat, gelegen langs de haven van Nieupoort; hunne vroegere haven was dus reeds verdwenen. Lombardie kan vroeger noch in Westelijke, noch in Noordelijke richting dichter bij de zee gelegen hebben, aangezien men in deze richtingen de breede Ysermonding had, en dat de duinen die men nu ziet tusschen de huidige Ysermonding en Westende, nog niet bestonden. Ten andere, moest het dorp verplaatst geweest zijn, men zou, in de omliggende oude duinen, nog menige sporen vinden van vroegere gebouwen; ook menige oude potscherven, houtasschen der haarden, muntstukken, enz., maar dergelijke sporen zijn nergens te vinden.
Door eene oude spreuk weten wij dat Lombardie vroeger in Veurnambacht lag, later in 't Brugsche Vrije. Volgens P. Heinderycx: ‘Lombaerdye ligt in 't Vrije, ware 't wel ondersocht 't lage in Veurnambocht’. Welnu, dit is nog eens gebeurd zonder dat het dorp verplaatst wierd. Inderdaad, wij weten dat sedert eeuwen de Yser als grenslijn diende tusschen Veurnambacht en het Brugsche Vrije. Lombardie lag vroeger ten Zuiden van den Yser, en behoorde dus onder Veurnambacht. Het verdwijnen van dezen Yserarm had voor