goeie West-Vlaamsche Remi Ghesquiere. Want we tellen in onze lange reke Vlaamsche muzikanten niet één, die Ghesquiere overtreft, we durven zeggen evenaart.
En dat is omdat hij met hart en ooren allebei heeft geluisterd naar het kinderlied, het lied van ‘Anne-Marie, Marie, Katrien!’... van ‘Roza zoet, schoone bloemen op mijnen hoed.’ En hij heeft aangevoeld met een tact die alleen de groote begenadigden in muziek, als hij er één is, kunnenaanvoelen: wat er voor onze kinderen past, wat ze geren zingen... En hij was eenvoudig. Met kinderen, en met vlaamsche kinderen dan nog, kinderen van een volk, wiens muzikale opvoeding nog zoo arm en achterlijk is, moet men beginnen met het begin. Hij was eenvoudig... Eenvoud, omdat hij met zijn muziek in de eerste plaats zijn volk wilde dienen... En hoe ver hij het gebracht heeft, moge zijn troep ‘De zingende meisjes van Halle’ getuigen, die weldra voor de 500e maal vóór 't voetlicht zullen komen.
En ge moest eens zien hoe verzot de kinders zijn op die guitige deuntjes,... ja, vooral die van onzen Torhoutschen dichter Karel de Gheldere. Ghesquiere heeft ook een heele reeks kinderliederen uit den volksmond geraapt en verzameld, een werk dat door de Vl. Academie werd bekroond. Zijn gebundelde kinderliederen ‘Meezenestjes’ en ‘Zingende Harten’ blijven ons een rijk bezit, en zullen meetellen in de Geschiedenis van het kinderlied in Vlaanderen!
Remi Ghesquiere werd geboren te Geluwe in 1866, op ‘'t groot hof van Terhand’. Van op moeders schoot leerde hij reeds de oude volksliedjes. Want moeder Ghesquiere kende er bij de vleet. Hij liep mee achter de koeien, ariagauwde en... jamaar, daar was wat meer dan een koeierke van te maken. De Koster van Geluwe had het in de gaten, en op zijn eerste communie zat Remitje in de kerk alleene liedjes te zingen, en speelde zelf mee! Ja, te Geluwe werd ervan geklapt!... Remi zou voor koster en schoolmeester leeren, en kwam als primus uit de Normaalschool te Torhout. Daar had hij lesse gekregen en liefde voor al wat schoon en volksch is, van Paster Mervillie, Bach Mervillie, lijk men zei, die in onze muziek- en letterwereld een rolle gespeeld heeft, en nog niet dood is! Goddank! Zoo verre bracht het onze jonge muzikant dat hij muziekleeraar werd aan onze Normaalschool...
En laat de menschen van jaren uit de streke eens klappen, over de twintig jaar kosterschap van Ghesquiere te Geluwe!
Naast de vele bezigheden, om den broode, vond hij den tijd om een muziekschole in 't leven te roepen, en daar durfden ze