maar ook de maat waarin het voorkomt, wat minstens evenveel belang heeft, maar tot nu toe al te weinig aanschouwelijk gemaakt werd. Aldus worden de kaarten echte diagrammen. Merken wij nochtans opdat het tamelijk storend - en onbegrijpelijk - is, dat de economische kaarten van de Nederlanden, Frankrijk en Engeland minder bizonderheden aangeven dan die van b.v. de Balkanlanden of de Z. Amerikaansche Vrijstaten. Talrijke kaarten worden daarenboven gewijd aan klimaatstoestanden, plantengroei, volkskunde, verbreiding van talen en godsdiensten.
Het tweede gedeelte is het zeer uitgebreid plaatsnamenregister. De nadeelen van de staatkundige (en taalkundige) lotswisselingen der laatste jaren worden verholpen door het aanhalen der steden onder hun verschillende namen. B.v. Hermanstadt in Zevenburgen, wordt ook behandeld als Nagyszeben (hongaarsch) en Sibiu (roemeensch).
Het derde deel is een verzameling statistieken, ‘Die Welt in Mass und Zahl’ (de wereld in maat en getal). Men vindt er over ieder land (of bondstaat) gegevens over alle gebieden van het aardrijkskundig leven: natuur, bevolking, volkshuishouding, staatswezen en kerkelijke verhoudingen. Dit gedeelte kan losgemaakt, en na volledig verschijnen van den ‘Grosse Herder’ door een nieuwe uitgave vervangen worden, wat zal toelaten nauw rekening te houden met de gebeurtenissen van de eerstkomende jaren.
Men ziet het dus, Herder's Atlas is een kostbaar werk, dat ongetwijfeld veel diensten zal bewijzen, niet alleen aan de geleerden, maar aan al wie nauwkeurig over de aardrijkskunde wil ingelicht zijn.
J.-A. V.H.