een N.V. moet gesticht, welke haar beteekenis is in de wereldeconomie, enz. Een vraag van heel anderen aard: hoe moet een goede bibliotheek er uit zien? In den G.H. leeren we waartoe een bibliotheek dient, hoe een kataloog moet opgesteld worden, de waarde der verschillende stelsels van bewaring van boeken, en van gebouwtypen voor bibliotheken, de geschiedenis der Bibliotheken, wat de opleiding moet zijn van een bibliothekaris, enz.
Men ziet het, de G.H. is wel degelijk een raadplegingswerk voor het leven. Hij is daarbij ook een geweldige opeenstapeling van kennis. Eenige voorbeelden over de wetenschappen die onze lezers het meest aanbelangen.
De Geschiedkundige vooreerst zal er zijn volle gading vinden. Het gebeurt weleens dat men in zijn navorschingen een datum, b.v. uit de duitsche geschiedenis moet nazien. Wanneer die datum van tamelijk ondergeschikt belang is, zal men hem niet vinden in een handboek over algemeene geschiedenis. En een uitgebreid handboek over duitsche geschiedenis heeft men dikwijls niet ter hand. De G.H. geeft ons echter 31 kol. over de duitsche geschiedenis, en 6 over de duitsche kerkgeschiedenis. De fransche geschiedenis is ook goed behandeld. De geschiedenis van het graafschap Vlaanderen is kort (één kol.), maar goed geschetst. Ook de levensbeschrijvingen zijn zeer goed. Maken wij hier toch de kleine opmerking dat aartshertog Albrecht geen stadhouder (Bd. I.k. 301) maar vorst der Nederlanden geweest is.
Ook de Kunstgeschiedenis heeft goed haar deel, de illustratie is voortreffelijk. Onder de samenvattende artikelen kies ik datgene over de Barok waarbij men niet alleen de beeldende kunsten, doch ook de Muziek en de Letterkunde der 17e eeuw behandelt, die dan toch in allernauwst verband staan met elkander, maar al te dikwijls uit het oog verloren worden. Het artikel zou onder alle opzichten uitstekend zijn, had de S. er een bescheiden plaatsje ingeruimd voor de belgische Jezuietenkerken, zoo belangrijk voor de geschiedenis van dien kunststijl.
De Folklore is eveveens goed vertegenwoordigd. Verwijzen wij b.v. naar de bijdrage ‘Advent’ waar de meest teekenende adventgebruiken worden beschreven, iets wat zeer nuttig kan zijn als eerste inwijding in de vergelijkende studie van de vlaamsche adventgebruiken. Zeer belangwekkend onder dit opzicht is ook het artikel over de Boerenhuizen met 2 blz. foto's.