Saint-Pons). Deze naam immers schijnt wel eenzelvig met Villaspasanles (Lugo), waarnevens, zonder villa, Espasantes, Espasante, Espasande, Espasandin. De persoonsnaam, die tamelijk algemeen moet geweest zijn, komt bij de Hispano-Goten reeds te voorschijn in de oudere tijden, dat is vóor de Mahometaansche verovering, onder de vormen Spassandus en Spasandus, die vroeger Spa(s)santh(us), moet geluid hebben: van daar -sante nevens -sande. Het is in het gotisch, niet in het romaansch, dat de stemlooze th veranderd is in de stemhebbende dh, d.
Ten derden hebben wij Villasavary (Aude, arr. Castelnaudary). In Galicië Sabarigo, Sabaris, Sabariz, en in de provincien Leon en Palencia Villasabariego, met volketymologische wijziging, uit middeleeuwsch Villasabarigo. De persoonsnaam Sabaricus is specifiek gotisch en zeer gemeen. Wonder genoeg! De daaraan beantwoordende familienaam Savary, is niet alleen eigen aan het Zuiden, maar is geheel Frankrijk door verspreid, ook onder de vormen Savery en Savry, ja, tot in West- en Oostvlaanderen toe, onder den vorm Saverys.
Een vierde, zeker gotische naam, is Villesiscle (Aude, arr. Castelnaudary). Sisi is een bij de Goten buitengewoon menigvuldig voorkomend namenbestanddeel: Sisebertus, Sisebutus, Siseguntia, Sisimirus, Sisenandus, Sisemundus, Sisuldus, enz. en Sisisclus. Deze vorm, reeds vóor de verovering gebruikelijk, is ontstaan uit *Sisigisclus, met oplossing der g in de klankopvolging -igi-. Gisclus, bij de zuidelijke Romanen, zelfs bij de Grieken, wordt geschreven en gesproken voor -Gislus uit -Gîsil(us), dat wij hebben in Gijzel - brechteghem. In 't Zuiden van Frankrijk komt de gsln. Gisclard voor, uit Gîsil hard. Men zou *Villesesiscle, verwachten, maar de middelste, onbeklemtoonde lettergreep is eenvoudig weg verpletterd en opgeslorpt geworden door hare machtige, sterk bijbetoonde en hoofdbetoonde geburen. Vergelijk dezelfde verminking van -rane- in Villarzens.
Nu ik aan den gang ben, wil ik nog een vijfden naam te berde brengen, te weten Villaudric (Haute-Garonne); maar deze is veel twijfelachtiger. In -audric kan men Aldericus of Audericus erkennen. Beide namen bestaan bij de Hispano-Goten, doch specifiek gotisch zijn zij niet. De opvolging 1o ville, 2o persoonsnaam, kan. doch moet niet, als eene gotische vorming aangezien worden. Eenige namen uit Galicië kunnen vergeleken, zonder dat eenzelvigheid bewijsbaar is: Villaudrid, Villaodrid, Villaouriz, Villauriz, Villouriz, Villoriz.
Ik wil geen afscheid nemen, zonder nog de aandacht te