Het oude huwelijksboek van Langemark.
IN ‘Flandrische Erde’ uitgegeven in 1917 bij het 4de duitsche leger, vindt men, naast teekeningen en indrukken van duitschers aan 't front, eenige bijzonderheden over het verdwenen archief van Langemark.
Onderofficier Paul Plant vertelt er onderander hoe hij in dit geheel verwoeste dorp den stapel gemeentehandvesten vond: ‘meest officieele stukken, belastingsbrieven en plannen, tot kort vóór de inname van Langemark door de duitschers op 22 April 1915’. Na wat stof en spinnewebben verwijderd te hebben, haalde hij ook het oud huwelijksregister voor met perkamenten omslag, getiteld ‘Registre des Mariages, 1746 à 1777’. Hij nam het mede naar zijnen wachtpost om het nader te onderzoeken; zoo weet hij te vertellen dat pastoor Maertens de huwelijken inschreef ‘steeds op dezelfde manier en met een schoone naamteekening’; na ruim dertig jaar zijn ambt bekleed te hebben, werd hij door eenen jongeren herder afgelost die in plaats van altijd in 't latijn te schrijven ook soms het vlaamsch en het fransch gebruikte.
Zoo zullen er, in duitsche frontschriften, nog wel andere inlichtingen te vinden zijn over de verwoestingen in Vlaanderen.
A. Verbouwe.