3 apr. 1617
‘Gheconsenteert an die vande Ghilde van Onze lieve Vrauwe van Lorette deser Kercke van St Salvators dat men in festo Annunciationis b. Marie Virginis eerst toekomende ende voorts alle jaere zal houden een processie solemneel ommedraghende het hoochw. heyl. Sacrament des Autaers binnen den cleenen ommeganck, ende dit naer de tweede Vesperen vande feeste, mitsg. ghevende an tcommuyn telcke feeste drie ponden par.’
Acta Cap. Reg. VI, f. 201r.
Die processie op O.L.V. Boodschap geschiedt nog binnen de kerk, na het Lof, maar zonder het Hoogweerdige. Ze is thans van weinig bedied: de menschen worden immers te veel afgeleid van onze eeuwenoude vlaamsche devoties door allerhande nieuwigheden. God betere 't!
Maar in 1617, acht jaar vóór dat het broederschap te Moorslede gesticht werd, hadden de Brugsche Gildebroeders van Lorette reeds hun maandelijksche mis en hun jaarlijksche processie.
Was de Brugsche gilde van Lorette de eerste van dien aard in Vlaamsch Vlaanderen? Dat durf ik niet te beweren. Te Sint-Omaers vinden we reeds een Lorette-gilde in de jaren 1400, wat bewijst dat de devotie toen reeds op weg was naar onze gewesten. Maar dit staat vast: Moorslede kan geen aanspraak maken op 't oudste broederschap van Lorette in Vlaamsch Vlaanderen. 't Is misschien jammer voor Moorslede, maar niet voor de geschiedenis der eeuwenoude Maria-devotie in Vlaanderen, die hiermede, wat den oorsprong eener bijzondere devotie betreft, eenige jaren hooger kan opklimmen dan opgegeven werd.
M. English.