S. Pieter's, getroffen (omtrent den 12n) binst dat hij een berechtinge deed in een kelder. Veel menschen zijn er toch nog; en zelfs nogal volk van hier gaat derwaard achter ware (meest achter dingen die elders niet meer te krijgen 'n zijn). Niet nochtans dat er iedereen binnen geraakt. Van priesterswege zijn daar nog EE. HH. Delaere, pastor van S. Pieter's, Dassonville, pastor van S. Jacob's, Breyne, Roose, Verriest, kapelaans, en Z.E.H. Deken De Brouwer die nu evenwel na een bloedspuwing is weggevoerd naar Poperinghe.
Dezen namiddag Vespers voor de soldaten, met sermoen.
Maandag, 30n in Slachtmaand. Van ten vijf'-en-half, schrootboomen. Ten zes'-en-half, voor omtrent heel den dag, aanval vanwege de franschen... met groot geweld maar ook met groote verliezen. Trouwens de Duitschen geraken te zeer versterkt, en zijn te wel geriefd van mitrailleuzen, van kogelspuiten zoo sommige Hollanders zeggen. De aflossinge van mannen in de vechtgrachten gebeurt enkel nog in den donkeren, 's avonds ten 5 1/2; en 't eten ook in den donkeren draagt men hun 's morgens ten 5 1/2: dit eten wordt hier gereedgedaan. 't Ver keer voor ons is weder vermoeilijkt, en een belgsche gendarm is toegevoegd aan de fransche.
Dinsdag, 1n in Wintermaand. Schieten, altijd maar schieten. Anders niets bezonders. 't Aantal soldaten vermindert.
Uit reden van de overbevolking, ook van de slordigheid van 't krijgsvolk, dan nog van 't jammerlijk gemis aan een opreinigingsdienst, en wellicht van nog veel andere oorzaken, is op de streke een ziekte uitgebroken, de afloop, waarvan de menschen weinig af te zien hebben, maar waarvan de oude of kranke lieden vertrekken. Ook vannuvoort weinig dagen zonder berechting. En wat niet meêhelpt om de plage te keeren, is dat er ten allen kante doode peerden liggen welke de franschen... laten liggen.
Vandage misse gezongen ter eere van S. Elooi. En omtrent alledage nu weer zingende missen.