Mengelmaren
TE Luik, in 1911, in eene zandgroef, heeft men onder de laag steenovenaarde, eene dikke laag haspegouwsch leem waargenomen, doorsneden met eenige keibedden en gekenmerkt door werktuigen in keisteen van het tijdvak van den mammouth.
Men heeft getwist over den oorsprong van dat leem; 't kon van den wind in lagen gedreven zijn; 't kon van eene groote overstrooming voortkomen; 't kon zijnen oorsprong te danken hebben aan zand en keien, die langzamerhand met het water meêstroomen en in lagen blijven liggen.
Deze laatste veronderstelling schijnt de echte waarheid te bevatten. Het onderzoek der grotten bewijst dat de vallei van de Maas, in het tijdvak van den mammouth nagenoeg hetzelfde uitzicht vertoonde als hedendaags en indien men in de vallei lagen leem vindt met hier en daar werktuigen van het tijdvak van Moustiers ertusschen, 't moet zijn dat de regenvlagen alsdan langzamerhand die haspegouwsche leemlaag tot stand gebracht hebben.
J. Cl.
DE houw is het eerste landbouwwerktuig geweest: zij heeft vermoedelijk haren oorsprong te danken aan de jongsteentijdsche houw in herthoren. Een takje diende om te kappen en een stuk van de stang van het gewei diende tot greep. Zulk eene houw vonden wij in het paaldorp van Denterghem en het paaldorp, in 1910 tot Afsnee ontdekt, leverde een herthorentakje, dat met eene opening doorboord was, om de houten handhaaf te vatten.
Zulke merkweerdige stukken werden ook gevonden in de paaldorpen van Zwitserland.
J. Cl.
ZIEHIER hoe sommige geleerden hunne schatting maken, nopens de tijdrekening der oude tijdvakken.
De puinen van Susa, in Perzië, vormen eenen heuvel, die 34 meters hoog is.
De bovenste 5 meters dagteekenen van de 11de eeuw voor Christus.
De volgende 5 meters bevatten brons en koper: men weet dat het koper in die streken bekend was, omtrent 4000 jaar voor Christus.
De onderste meters, van 10 tot 34 zijn jongsteentijdsch: die moeten volgens de meening van den wijdbefaamden heer Oskar Montelius begonnen hebben, omstreeks 18000 jaar voor Christus!...
Van een nauwkeuriger en tegensprekelijk onderzoek is er geene spraak!... Men schrijft dat maar neder, zooals wij het hier aanstippen.
J. Cl.