DONDERDAG laatst, 26n dezer maand, is te Montreal, Canada, godvruchtig in den Heer ontslapen, de Eerw. Pater Edw. Strubbe, redemptorist. Geboren te Brugge in het jaar 1848, deed hij zijne studiën alhier in het St-Lodewijk's kollegie. Hij wierd priester en korts daarna bewaker in het kollegie van Thielt, waar hij verbleef van 1874 tot 1883. Hij was een man van taaie werkzaamheid en onvermoeibaren iever, een priester voor wien nooit iets te lastig viel noch te zwaar om ondernemen; indien hij een ware durver mocht geheeten worden, om iets aan te gaan, hij was een aanhouder en volherder, om het tot uitvoer te brengen. Ook heeft hij te Thielt uitermate veel goed gesticht, en aan meer dan een jonge student de middelen verschaft om zijne studiën te voltrekken.
In 1883 wierd hij Redemptorist, en, op zijn aandringend en herhaald verzoek, zonden zijne oversten hem naar Canada, in het klooster van Montreal. Hij is er geweest, gelijk in Belgie, een stoute en onversaagde, maar tevens begaafde spreker en redenaar. Naderhand werd hij pastor van Ste-Annaparochie te Montreal, bediening die sedert lange jaren aan de Redemptoristen is toevertrouwd. Wat hij daar al deed en ondernam, wat hij stichtte en steunde is onzeggelijk en den Heere alleene bekend. Hij had er onder andere een jongelingskring ingericht, die onder de bloeiendste van geheel Canada mag gerekend worden. Andere, menigvuldige inrichtingen kwamen tot stand, door toedoen van pater Strubbe; al de parochiale werken, genootschappen of maatschappijen bloeiden er, en zijn nu nog in vollen bloei, door zijne ondernemende, maar ook doorhoudende en taaie werkzaamheid en iever.
Hij was een uitmuntende zendeling, altijd en overal zijn zelven vergetende, maar zwoegende en slavende voor de zaligheid der zielen. Hij was, bovenal nog, een groot en edelmoedig herte.
Verleden jaar kwam hij, voor eenigen tijd, naar zijn vaderland terug, zoogezeid om wat uit te rusten van den zwaren en lastigen arbeid, en om zijne gezondheid te herstellen, die van alsdan reeds geknakt was. Zijn iever was te groot, om rustig te blijven: hij predikte, binst de weinige maanden die hij in België overbracht, menigvuldige retraiten, triduums, octaven en zelfs groote, zware missiën. Dat alles, ongetwijfeld, moet grootelijks zijne kwaal hebben verergerd en zijne dood verhaast.
In Mei 1904, trok hij naar Canada terug om er met nieuwen moed te werken, en zijne laatste krachten te besteden of liever uit te putten voor de zielen hem toevertrouwd.
Het klaarste bewijs van zijne verdienstelijkheid en van zijn christen iever is, dat de aartsbisschop van Montreal, Mgr. Bruchesi, hem altijd eene bijzondere achting en genegenheid heeft toegedregen en hem zelve de laatste HH. Sacrementen heeft willen toedienen en hem van dan af tot zijne laatste stonden heelt bijgestaan.
De grootste gazetten van Canada en Montreal hebben menigmaal met bewondering zijne grootsche werken en prachtige inrichtingen besproken, en hem - alreeds binst zijne laatste ziekte - den grootsten lof toegezwaaid. Hij is geweest een Bruggeling die eere doet aan zijne geboortestad. Zijne geheugenis zal in zegen blijven bij allen die hem gekend hebben.
(Gazette van Brugge, 30-10-05)