Van een brugschen beeldbouwer
ONLANGS lazen wij, in een engelsch maandblad, The Artist, an illustrated monthly record of arts, crafts and industries, October 1900, London, Red Lion Court, Fleet Street, een en ander merkweerdigs over een brugschen beeldhouwer ol houtsnijder, A Bruges woodcarver, dat wij hier mededeelen.
‘Mr Hippoliet De Wispelaere, de brugsche beeldhouwer, is nu zoo wijd en breed in de Britsche Eilanden gekend, dat het onzen lezers wel zal aanstaan een en ander over hem te vernemen, des te meer dat hij hem in den loop van het jaar, meer dan eens aan het studeeren zet van South Kensington en andere van onze kunstscholen.
Er is voorwaar geen oord dat beter geschikt is als het bevallige, stille Brugge, tot het bestudeeren en uitoefenen van een kunstvak, zooals de beeldhouwkunde, vooral voor degenen die verstaan hoe wel dat vak kan dienen tot de uitdrukking van de kunst en hoe groot een veld vóór hem openstaat tot het schoone.
Wel teekenen is de voornaamste kunst in het houtsnijden want, het uitvoeren van een ontwerp naar eene teekening geschiedt, te grooten deele, werktuigelijk. Goede teekeningen kunnen enkel ingegeven worden door diep denken en een recht oordeelen over het schoone in leven: daarbij hoeft nog de kracht en de begaafdheid om diepdoordachte onderwerpen in een aanvallige gedaante te belichamen.
Mr De Wispelaere heeft, sedert hij de Academie van Schoone Kunsten zijner geboortestad verliet, veel gereisd in Ierland, Schotland en Engeland, en sedert vijf jaar geeft hij aan de liefhebbers van het houtsnijden bijzondere lessen, bij de werkbank.
Over het algemeen werkt hij naar eigen teekeningen, alhoewel hij ook werkt naar teekeningen van onze leidende en beste beeldhouwkundigen.
Zijn jongste werk was het versieren van den binnenkoor in Sinte Margareta's kerk te Blackheath. Hij heeft ook een grooten gekruisten God gemaakt voor de kerk van St Alban, te Holborn, en veel paneelwerk voor St Pieters, te Aberdeen. Hij wrocht ook voor de bisschopskerk van St Canic in Ierland, voor den hertog van Devonshire, voor den markgraaf van Dormund, voor t vermaard kasteel van Gaesbeck, enz., enz. Hij bezit veel kunstenaarsbegaafdheden en bekwaamheid. 't Is daarom dat zijn werk altijd ten hoogste aanstaat.
Al zijn werken worden uitgevoerd met waren kunstsmaak. Hij is een denker met diep gevoelen en danig gehecht aan zijn kunstvak.’
Tot hier de korte inhoud van den opstel A Bruges woodcarver in The Artist.
Die opstel is vergezeld van vier lichtteekeningen die kunstwerken van Mr Hip. De Wispelaere voorstellen. Bij het aanschouwen van die beeltenissen moet men bekennen, dat de lol, die hem van uit Engeland wordt toegezwaaid, niet onverdiend en is.
E.D.