was een jaar en wanneer begon het, volgens de verschillige tijdrekeningen? Die en andere vragen zullen wij voor den oogenblik niet oplossen: wij zullen alleenlijk doen opmerken dat Denys-de-Kleine eenen misslag heeft begaan, die maar in de XVIIste eeuw ontdekt is geworden, en die ons toelaat te zeggen, dat er inderdaad reeds verschillige jaren der twintigste eeuw sedert de Geboorte Christi vervlogen zijn.
Volgens het rekenen van Denys-den-Kleine zou Christus geboren zijn in het 754ste jaar sedert den oorsprong van de stad Rome. Maar koning Herodes, die de onnoozele kinderen ter dood bracht, was, in 't jaar 750 van Rome, reeds sedert vier jaar gestorven, en bij gevolg moet de geboorte van Christus ten minste vier jaar vóór de Dionysiaansche tijdrekening voorgevallen zijn, aangezien wij door het Evangelie weten dat Christus binst de regeering van Herodes ter wereld kwam.
Eene andere gebeurtenis die den misslag van Denys-den-Kleine bewijst, 't is de algemeene optelling der inwoners van Syrien onder keizer Augustus. Alles wel ingezien, men aanveerdt gemeenlijk dat deze optelling, in het jaar 747 van Rome geschiedde.
't Is om die twee redens, en nog om andere, dat geleerde schrijvers, gelijk wijlen Dr Jungmann, professor aan de Leuvensche hoogeschool, en pater Patrizi, S.J., die zoo meesterlijk de H. Schriftuur heeft uitgeleid, de geboorte des Zaligmakers vaste stellen op den 25sten December van het jaar 747 sedert het bestaan van Rome. Bij gevolg, op den 1sten Januarij der Dionysiaansche of gewone tijdrekening, die de onze is, had Jesus reeds, sedert acht dagen, zijn zevenste jaar begonnen. Het is ook waar dat al de geleerden, over het verschil tusschen onze gewone tijdrekening en het getal jaren sedert de geboorte van Christus, het niet ééns en zijn. Allen aanveerden zonder den minsten twijfel dat er een verschil bestaat; maar daar zijn schrijvers die dat verschil alleenlijk op vijf jaar bepalen.