met eene kleine kopersnede en op de onderhelft staan er een twaalftal verzen te lezen.
Spreker las tien van die gemoedelijke gedichtjes die om hunne eenvoudige, ongekunstelde en echt dichterlijke taal als heel merkweerdig mogen aanzien worden.
Hij heeft er reeds vijf honderd verzameld dank aan de medewerking van talrijke vrienden waaronder wij twee West-Vlamingen aantreffen: de Z.E. Heeren De Schrevel en Gezelle.
De plaatsnijder wiens naam het meest op die sanctjes voorkomt is F. Huberti, eigentlijk, Frans Huybrechts, die van 1656 tot 1687 werkzaam geweest is. Zijn werk wierd meer als honderd jaar lang door verschillende plaatsnijders nagemaakt. De gedichten moeten meestal gemaakt zijn voor 1687, 't jaar van Huberti's dood.
De eerste gedichten die spreker ontdekte, heeft hij aan Biekorf medegedeeld.
Het doel der sanctjes was eene tegenwerking uit te lokken tegen het protestantismus, voornamelijk te Antwerpen, waar ze gesneden en gedicht wierden. De eenheid van geest en de breedte van opvatting verraden het werk eener kloosterorde, namelijk van het Gezelschap Jesu.
Het gebruik van sanctjes uit te geven, bestond reeds in de jaren 1600 te Meenen. De Jesuieten van Kortrijk ontvingen toelagen van de stad Meenen voor het aankoopen van boecxkens en sentjens.
't Is hoogstwaarschijnlijk dat Vader Adriaan Poirters, van het Gezelschap Jesu, de dichter is van de rijmkens die men op het meeste deel der sanctjes te lezen vindt.
Hr A. Janssens is zinnens al de gedichtjes van dien aard te verzamelen en ze in een boekwerk uit te geven.
‘Ik wilde,’ zoo sluit hij zijnen opstel, ‘vier duizend vijf honderd verzen van de tweede helft der XVIIe eeuw, uit de vergetelheid redden, en zooveel perels aan de kroon hechten van onzen gemoedelijksten dichter uit dien tijd. Mocht mijn nederig werk de aandacht van meer geleerden, op een te veel verwaarloosd punt onzer lettergeschiedenis vestigen; mocht het de verzamelaars aanzetten om mij hunne schatten bekend te maken, opdat de heruitgave, die ik bereid, zoo volledig mogelijk weze, dan ware mijn vurigste wensch vervuld.’