't Woonden ook Germanen in de zuidelijke Dietsche gewesten. Wij, de afstammelingen van de Franken, die hier hunne zate hebben gevestigd, wij en hebben onze Germaansche voornamen niet bewaard. 't Staan er vele geboekt bij Förstemann; 't staan er nog andere, heel schoone en merkweerdige, in uitgegeven en onuitgegeven oorkonden, en 't wordt tijd dat men ze verzamele; maar 't zijn er ook, die Förstemann niet tegen en kwam, die ons tot nu toe uit andere bronnen niet veroorkond en wierden, die bij de Friesen nog in volle gebruik zijn, die Johan Winkler als Friesche voornamen aanteekent, en die wij, steunende op andere getuigenissen, ook als Frankisch mogen beschouwen.
Een paar voorbeelden om onze meening te staven.
Ge hebt Belleghem: dat is een Frankische dorpsnaam.
Als wij eenen diergelijken naam tegenkomen, gaan wij gewoonlijk te werk als volgt: die naam spelt in volle gedaante Bellingaheim; talrijke -ghemnamen vertoonen eene diergelijke oudere gedaante. Belleghem zal geene uitneminge zijn; alsdan slaan wij de oorkonden open; zij komen gewoonlijk onze ontleding bevestigen. Eene naamgedaante van 1320 vertoont ons Bellinghem.
Dan zeggen wij: 't moet een Germaansche voornaam Bello bestaan; de Bellinga zijn de kinderen van Bello, en Bellingaheim is hun woonoord, later, mits kerke en schole tot dorp ontwikkeld.
Dan slaan wij Förstemann open en de g'eischte naam komt te voorschijn. Förstemann heeft hem, hier of daar in de 8e, 9e of 10e eeuwe tegengekomen.
Bello en staat in Förstemann niet; onze bewijsvoering mist haren steun... maar de Friesen zijn daar, die de Germaansche voornamen bewaard hebben en wij lezen in de kostbare verzameling van Johan Winkler:
Mansnaam. Belle, Bella.
Geslachtsnamen. Bellinga, Bellema, Belma, Belsma...
Plaatsnamen. Bellân, stuk land te Poppingawier. Bellingawolde, dorp in Groningen. Bellingawier, gehucht bij Winsum Bellingewoud, verdronken dorp in de Zuiderzee bij Oosthuizen. Bellinkhof, buurt bij Almeloo. Belleghem,