Oest laatstleden, deze wereld verlaten hadde, ongetwijfeld om een gelukkiger leven in den schoot van dien God dien hij zoodanig bemind hadde te gaan ontvangen. Als ik tot zijner ziele lavenisse 't heilig Misoffer opdroeg, dacht het mij als eene verwijtende stemme te hooren, die mij zei eerder den belijder zijne tusschenkomste bij den Heere af te smeeken!
Bidt voor den dierbaren overledene, bidt voor onze zoo diep beproefde zendinge opdat de Heere 't groote verlies te zijnen voordeele gelieve te vergoeden.’
Leo Marques wierd te Thorhout in West-Vlanderen geboren ten jare 1863. Hij leerde zijn latijn en de wijsbegeerte te Rousselare.
In Herfstmaand 1884 deed hij zijne intrede in 't voedsterhuis der Witte Vaders te Algiers. In 't jaar 1887 wierd hij naar Roomen gezonden, alwaar hij, na eenige jaren, doctor in de Godheid wierd; daarna keerde hij naar Algiers weder om er zelve, voor eenigen tijd, de wijsbegeerte te onderwijzen.
Onze Vlaming was bijzonder dierbaar aan zijne Hoogweerdigheid Card. Lavigerie die hem, uit reden zijner uitstekende begaafdheden, altijd met den name van ‘Hoogweerdigste’ aansprak.
In 1891 wierd hij algemeene bestierder der zendinge van Opper-Congoland benoemd, en tot de weerdigheid van Provicaris dier streke verheven, in afwachtinge dat hij 30 jaar oud wierd, en de bisschoppelijke wijdinge kon ontvangen. In Zomermaand van 't zelfste jaar ging hij met vier andere zendelingen te schepe, om naar het land der Zwarten te varen. Ziet Biekorf, 3de jaargang bladz. 78, 95 en 191.
't Was op het einde van Schrikkelmaand 1892 vooraleer hij te Kibanga aangekomen is. Wat hij er in de vijf zes maanden, die hij er verbleef, al gewrocht en geleden heeft, is ons tot nog toe onbekend. Hij stierf er den 11sten in Oestmaand 1892 in den ouderdom van 29 jaar en 3 maanden, ten vollen gelaten in Gods wille, en tijdelijk door zijnen medebroeder Eerw. Vader Engels, voorzien van al de kerkelijke Gerechten.
Zijn lichaam wierd besteed in den gewijden grond van Kibanga's kerkhof, bij en nevens het graf van Eerw. Vader Vyncke.
De droeve mare zijner vroegtijdige dood kwam op het einde van Schrikkelmaand 1893 in Vlanderen toe. Een plechtige dienst is den 6den van Lentemaand, in de kerke van Thorhout gezongen tot zijner ziele lavenisse.
Eene groote menigte kennissen, vrienden en bloedverwanten kwamen een gebed storten voor den goeden vriend, den moedigen vlaming, en den christen held die zoo vroegtijdig aan de liefde der zijnen ontrukt wierd.
Dat zijne schoone ziele door de bermhertigheid Gods in vrede ruste.