Bissezeele
IEDEREEN weet dat er veel schoone dorpsnamen te vinden zijn in Fransch-Vlanderen, door Guido Gezelle zoo dichterlijk ‘ons oud Vlaanderen’ gedoopt.
't Is eene oude en eerbiedweerdige streke voor den traditiegezinden navorscher van al wat ons eigenvlaamschwezen aangaat.
Onder de vele dorpen van germaanschen oorsprong, door oude Franken gesticht, komt ook het dorp van Bissezeele.
't Uitleggen der plaatsnamen was vroeger een blind raden; sedert Förstemann, alhier in Vlanderen door Johan Winkler bekend gemaakt, is 't ontstukken veler plaatsnamen heel eenvoudig en allerduidelijkst.
Gaat eerst naar de oude gedaante: hier vinden wij Bissengesela, in een diploma van 1167, door Miroeus medegedeeld.
***
Terwijl wij hier van oude gedaanten spreken, komt het ons te binnen dat er in Biekorf mannen werkzaam zijn, die twee groote voordeelen genieten; ze kennen de oudheden en de geschiedenis en ze beschikken over allerhande boeken en bescheeden, die een werker te lande maar zelden bij der hand en heeft.
Eene enkele vrage.
Zou Biekorf het niet geraadzaam oordeelen eene verzameling te drukken der oudste vormen onzer Westvlaamsche dorpsnamen?
***
Bissengesela ligt klaar in zijn deelen: sela is genoeg gekend; 't is een oudgerm. woord van algemeen gebruik, dat huis, ruime woonplaats beteekent.
Bissenge staat voor Bissinga; andere namen die beter bewaard zijn, staan borge voor onzen uitleg en Bissinga is de genitivus meervoud van Bissing.
Bissing beteekent zoon van Biso, en Biso is een mansvoornaam die vroeger bij onze voorouders in zwang was.
Bissezeele is de woonplaats der afstammelingen van Biso, evenals als Bisseghem in West-Vlanderen.