Mannelijke en vrouwelijke watergeesten spookten in alle wateren, luidens de bijgeloovigheid onzer voormenschen.
De Nix staat bij alle germaansche volksstammen bekend.
De waterduivel heet nicor in den Beowulf, nokk in Zweden, nik in Engeland, nikker in Nederland, nicker, nickel, nickelman in Duitschland.
Iedereen erkent daar onzen waternekker en heeft van den mechelschen nekkerspoel hooren spreken.
Als ge te Mechelen den poel van den waternekker tegenkomt, moet het u verwonderen dat ge te Brugge den vijver van eenen anderen watergeest aantreft?
Elders heet dat waterspook nog waterman en in Neder-Saksen komt het onder den naam van Hakeman te voorschijn.
De Sagen en liegen niet en ge bekent hier seffens onze kalle met den einsel of met den haak, en ge gedenkt de waarschuwingen van moeder die riep: zwicht u van 't water! Zwicht u van kalle met den haak.
Diezelfste waterman wordt nog slokkeman genoemd in Brabant.
Lange Wapper te Antwerpen, die alle gedaanten kan aannemen, deelt die hoedanigheid met verschillige nixen van andere germaansche streken, die 't wezen van Proteus bezitten en in verschillige gestalten te voorschijn komen.
De waterduivel is een seemensch in Oldenburg en ook nog een strömkal in Zweden, 't gene bewijst dat onze waterkalle algemeen germaansch erfgoed is.
***
Vele spoken verkeeren ook onder vrouwelijke gedaanten in de waters.
In 't oudhoogd. droeg de vrouwelijke nixe den naam van nicchessa en door heel Duitschland wordt ze hier of daar Wasserjungfrau, Wasserfraülein, Seejungfer, Seeweibel, Wesserlisse genoemd.