Anseghem
HET tweede deel, 't ligt Noord, tusschen den steenweg van Vive St-Eloy naar de gemeente Worteghem, staat gekend onder den naam van Zelverberg.
De bijzonderste herberg alhier is het Dorgat, misschien moet het zijn Doorgat, alzoo toch wordt de name uitgesproken.
Of is het Doorngat, misschien? Wij zouden er aan twijfelen, want in de nabijheid vinden wij het Doreveld.
Doreveld (o gelijk in loven). Dore is alhier 't geen men dore uitspreekt en ook camille heet, een gewas waar men bezems van maakt. - ‘Dorre, schrijft De Bo, Westvl. Idioticon, eene akkerplant die veel in 't vlas groeit, in de Wdb. Vlasdotter, fr. Cameline. De boeren zaaien deze plant onder den naam van Kamille, uit wier zaad men olie perst, en van wier stroo men bezems maakt. - In Alg. Idiot. Dojer, ook Dujur, Deulder, zeker heidegewas waarvan men bezems maakt, Vlasdoller, fr. Cameline of Sesame bâtard ou d'Allemagne (Br.). In Oostvl. Door, te St. Peeters-Leeuw, Deulder.
De bijzonderste bosch is die van Hemsrode.
Hemsrode (uitgespr. Heemsrood, zachtl. e, en scherpl. o), behoort aan het casteel van Anseghem, wiens Heeren eertijds den titel van Heeren van Hemsrode droegen.
Verder de eekeldrij (uitspr. eekeldrie) en Bouveloobosch, waarin den elsbosch en de waterijbosch.
Men verzekert ons dat Bouveloobosch ook Boudeloobosch geschreven wordt; het volk zegt Bouklibosch.
Waarschijnlijk omdat de zin van Loo niet meer verstaan en is, en de uitgang i en is (eis) in plaats van en en ens, alhier meest gebruikt zijnde, is dat woord Boukli tot stand gekomen. Misschien die k omdat er in dien bosch vele beuken staan of boukiboomen, zooals men alhier zegt. Ook hoort men meer dan eens Boukibosch in plaats van Bouklibosch.
De Bouveloobosch is een merkweerdige bosch, waar de Heirweg van Kortrijk op Audenaerde door loopt, en die op drie gemeenten strekt: Anseghem, Worteghem en Peteghem, dus op Oost- en Westvlanderen.