onstaat een tweeklank eə, die tot verdere ontwikkelingen, zooals éè, ie, ia, enz. bekwaam is. Op deze wijze is het dat de westvlaamsche uitsprake der scherplange e = germ. ai ontstaan is. Het eerste deel van dezen tweeklank is eene geheel opene i, omtrent eene e, of beter een volle klank en is het niet, maar alleenlijk een zeer vluchtig gesproken overgangsklank; het tweede deel, dat de stemzate draagt, is eene nog al opene, ietwat gerekte e. Zoo is het, ten minste, in de streken, waar deze tweeklank duidelijkst uitgebracht wordt, zooals b.v. te Kortrijk en ommelands. In andere streken van Vlaanderen is de afstand tusschen de twee deelen, die den klank uitmaken, minder, en in eenige steden zelfs, zooals te Iper en Oostende, is hij volkomen te niete gegaan, en daar en blijft maar een enkele ê-klank meer over.
Den westvlaamschen tweeklank ee en kan ik aan niets beter vergelijken dan aan de fransche ie in bien, hier, ciel, enz., Deze is ontstaan uit de latijnsche korte e, die in open beklemtoonde lettergrepen eerst gerekt wierd, en uit ae: hèri > he̅ri > hier, caelum > ciel. Alleenlijk treedt in den franschen tweeklank de i duidelijker voor den dag, en de e, die kort is, is ook meer open, zoodat er een meerdere afstand is tusschen de twee deelen dan bij ons. En toch en is het, bij menschen die wat genegen zijn tot overdrijvinge in het uitbrengen hunner taalklanken, niet onmogelijk de vlaamsche woorden deel, steen, te hooren uitspreken met denzelfden klank als de fransche woorden ciel, tienne.
12. In Westvlaanderen is de stemzate (evenals in fransch ie) op het tweede lid van den tweeklank verschoven. Maar elders is zij op het eerste lid gebleven. In ‘Ons Volksleven’, 1ste jaar, bl. 12, wordt de scherplange e in de Antwerpsche en Brabantsche streken verbeeld door éä, ieë, hetgene wel eenen tweeklank zal voorstellen met een beklemtoond eerste lid, dat eene geslotene e of eene opene i is. Deze uitsprake hoort men ook wel in Oostvlaanderen. Hierbij kan het eerste deel min of meer gerekt zijn, en werkelijk wordt deze tweeklank veelvuldig met eene lange i gesproken, hetgene als