't Zal ten anderen overal gemakkelijk zijn den algemeenen tijd bij de ure der streke te voegen. Zoo, bijv., als het in de derde striepe langs den oostkant 10u 17m is, zou men kunnen schrijven: 10u 17m = 7u 17m, om aan te duiden dat het dan volgens den algemeenen tijd nog maar 7u 17m en is.
Wel is waar, als eene groote striepe lands, gelijk hier 't geval is, de zelfste ure volgt, zoo en kan de ware ure niet overeenkomen met de aanveerde ure; doch dat verschil en zou nooit boven de 44 minuten gaan, noch 't en zou niet meerder zijn als 't gene nu in sommige groote landen bestaat, waar al de plekken, hoe verre afgelegen ook, de ure volgen van de hoofdstad.
In Belgenland zelve schilt de ure der spoorhuizen somwijlen tot rond de 20 minuten bij de ware ure. Hoevele zijn er die het geware worden, hoevele die het weten?
***
Nog eene andere veranderinge zou men willen inbrengen, te weten, de uren te tellen van 1 tot 24, in stede van enkelijk te tellen tot 12, dan te herbeginnen.
Deze veranderinge zou de toepassinge van het nieuw stelsel vergemakkelijken. Iedere streke zou dan waarlijk hare eigene bijzondere ure hebben van 1 tot 24.
Als het 1ure is in de eerste striepe of A, dan ware't 2uren in de tweede of B, 10uren in de tienste rechts, 20uren in de 20e, 23uren in de laatste en 24ure of middag in de oorspronkelijke striepe van Greenwich.
Dat rekenen van 1 tot 24 wordt tegenwoordig vele gevraagd. Het vervoer en het verkeer worden nu zoo wel bij nachte als bij dage gedaan, ten minsten op de groote ijzerwegen, zoo dat de verdeelinge in dag en nacht zonder beteekenisse en zonder reden van bestaan geworden is, en dat de woorden ‘voormiddag’ en ‘namiddag’ gedurig duisternisse en verwarringe inbrengen.
Ook zijn er reeds verschillige maatschappijen van ijzerwegen en van stoomschepen die zulke tellinge aanveerden en 't volk en klaagt er niet over, integendeel.