digende beslissing door de regeerende meerderheid genomen, kon geen andere bedoeling hebben dan de behandeling van het voorstel te ontgaan. De opgegeven reden toch dat de vorm van het voorstel, n.l. het zenden van een adres van antwoord op de openingsrede, verwerpelijk was, kon onmogelijk de genomen beslissing rechtvaardigen. Daarover toch kon bij de beraadslaging gesproken worden. Beslissen zonder beraadslagen, dat was de bedoeling van den heer Savornin Lohman en van de hem volgende meerderheid. De neiging tot dat stelsel: beslissen zonder beraadslagen, stemmen zonder praten, bestond al lang bij de meerderheid der drie rechtsche partijen. Het beteekende dat de openbare beraadslaging van het parlement verlegd werd naar de binnenkamersche discussie's der rechtsche partijen, misschien zelfs wel van de partijleiders alleen, en mogelijk zelfs in onmiddellijk overleg met de ministers.
Die schijn van beraad in 't openbaar moest maar af en toe op zij gezet worden.
Erger aanslag op de demokratie was niet denkbaar. En de vorige kamerzitting had al genoeg getoond dat het voorstel-Savornin Lohman over het sociaal-demokratische voorstel geen uitzonderingsmaatregel was.
En waarom neigden de rechtsche partijen tot een dergelijke schending van het parlementaire stelsel? Er zijn verschillende redenen voor op te geven, die echter alle neerkomen op dit eéne feit, het verval van de coalitie-politiek.
In wezen bestaat die niet meer. Er is geen richtingseenheid in de drie partijen, die gezamenlijk regeeren. De macht is het eenige wat hen samenhoudt. Twee stroomingen met het sterkst mogelijke antagonisme, de eene wier conservatisme hoe langer zoo meer verstard is, en die hetzij met directe brutaliteit, hetzij langs sluipwegen terug wil naar de vroegere regeering der adelijke en patricische familie's, met genadige behandeling van het lagere volk, de andere strooming die vooral onder de katholieken vrij sterk is en die belangrijke sociale verbeteringen tot stand wil brengen en op demokratischen grondslag, d.w.z. met volledige erkenning van den loonarbeider als burger.
In 't openbaar debat komen die stroomingen onmiddellijk