Onbrandbare verf.
Sedert het ongeluk dat het Ringtheater te Weenen trof, worden hier en daar allerlei proeven genomen, om vooral het decoratief in komediegebouwen onbrandbaar te maken. Vooral in Frankrijk en in Engeland wijdt men bijzondere aandacht aan deze kwestie.
Zoo is in het laatstgenoemde land een nieuwe soort van verf gemaakt, waarvan asbestpoeier (dat zooals genoegzaam bekend is onbrandbaar is) een der bestanddeelen uitmaakt. Met die verf heeft men hout, papier, katoenen en gazen stoffen bestreken.
De methode, die hier gevolgd werd om de waarde van de verf te beproeven, verschilt niet van die welke reeds bij vroegere proefnemingen dienst heeft gedaan. Men bedekt namelijk de eene helft van de stof met de verf en steekt de andere helft aan. De resultaten, verkregen met proeven die in het Crystal Palace te Londen genomen werden, schijnen zeer bevredigend te zijn geweest. Bij alle gevallen brandde de toebereide stof zonder vlam voort; zij smeulde om zoo te zeggen evenals bijvoorbeeld zwam brandt, en door de volslagen afwezigheid van vlammen konden dergelijke stoffen ook geen andere voorwerpen aansteken. Een tweede voordeel van de asbest is haar witte kleur, zoodat door aanbrenging van die stof op de doeken, de tinten niet bedorven worden. Verder biedt asbest volkomen weerstand tegen de inwerking van zuren.
Het gebruik van allerhande soorten van weefsels uit asbest vervaardigd, is reeds herhaalde malen en sedert lang geleden beproefd. Men stuitte echter altijd op de zwaarte en de onhandelbaarheid dier weefsels, twee lastige eigenschappen, die het noodzakelijk gevolg waren van de dikte der asbestvezels zelven. Sedert eenigen tijd echter heeft men een veel beter soort van weefsels leeren maken, die zeer licht en buigzaam zijn en in de nijverheid gebezigd worden voor het filtreeren van die vloeistoffen, welke een vernielenden invloed op ander filtermateriaal hebben. Misschien brengt de een of ander deze nijverheid nog een paar stappen verder en zal een onderzoek naar de deugdelijkheid van asbest in poeiervorm aangewend, leiden tot uitkomsten, die van veel belang zijn voor het onbrandbaar maken van stoffen, welke juist om hun groote oppervlakte deze bewerking overigens zoo moeielijk met gunstig gevolg ondergaan.