De reuzenwijnstok.
De meesten onzer lezers zullen wellicht verwonderd opzien onder achterstaande gravure dit opschrift te lezen. De wijnstok toch is bekend als een heestergewas, dat wel vele vertakkingen heeft, doch welke zeer dun zijn. Het is dan ook eene uitzondering wanneer hij zulke reusachtige vormen aanneemt. Onze gravure is vervaardigd naar eene fotografie te Santa-Barbara in Californië naar de natuur genomen en dus volkomen gelijkend.
Men vindt in de geschiedenis vele berichten omtrent buitengewoon groote wijnstokken. Zoo zouden de zuilen van den tempel van Juno te Metapontus en eveneens het standbeeld van Jupiter voor de stad Apolonium van hout van den wijnstok gemaakt zijn.
Beroemd is ook de koninginne-wijnstok te Hampton-Court in Engeland welke de grootste van Europa is, ofschoon zijn stam niet eens de dikte heeft van een tak van dien uit Californië. Terwijl de engelsche koninginne-wijnstok jaarlijks 1500 à 2000 trossen druiven geeft, bedraagt de oogst van den Californischen wijnstok dikwijls 7500 trossen, welke door elkander gerekend ¾ kilo wegen, dus omstreeks 6000 kilo druiven. Hij is op dit oogenblik 60 jaar oud. De vrucht is, als zij rijp is, licht rood en sommige trossen er van hebben een gewicht van 2½ kilo's.
Een zijner afzetsels, welke nu zestien jaren telt, overtreft reeds den engelschen reus, want op drie voeten van den bodem heeft hij bereids een omvang van 16 engelsche duimen, terwijl de engelsche op dezelfde hoogte slechts 9 duimen meet. Daarbij komt nog dat de californische een natuurgewas is, terwijl de engelsche in broeibakken wordt opgekweekt. Hoe ver de jongen Californiër het brengen kan, wordt duidelijk, als men weet dat hij jaarlijks een duim dikker wordt. In 1876 gaf hij reeds 4500 kilo's druiven, dus slechts een vierde minder dan de groote wijnstok.